Annons
Nyheter

Säkert med covidvaccin för gravida

Gravida som vaccinerats med mRNA-vaccin mot covid-19 rapporterade biverkningar i lägre grad än icke-gravida som vaccinerats. När det kommer till svåra biverkningar var det inga skillnader, enligt en ny studie.
Covid • Publicerad 12 augusti 2022
När forskare tittade på uppgifter om rapporterade biverkningar efter mRNA-vaccin mot covid-19 fann de att gravida i lägre grad rapporterat biverkningar än de som inte var gravida.
När forskare tittade på uppgifter om rapporterade biverkningar efter mRNA-vaccin mot covid-19 fann de att gravida i lägre grad rapporterat biverkningar än de som inte var gravida.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är kanadensiska forskare som gjort en av de största genomgångarna hittills av data för kvinnor som vaccinerats när de varit gravida eller som inte varit gravida.

I sin analys tittade de på självrapporterade uppgifter om biverkningar som inträffat i samband med vaccineringarna. Enligt resultaten, som publiceras i Lancet Infectious Diseases, hade 4 procent av totalt 5 600 vaccinerade kvinnor rapporterat biverkan inom en vecka efter första dosen. Av de som fått två doser var det 7 procent som rapporterad en biverkan.

Sjukhetskänsla och huvudvärk

Annons

Som biverkningar räknades sådant som ledde till att kvinnan behövde stanna hemma från jobb eller skola eller behövde söka vård. De vanligast förekommande biverkningarna var en allmän känsla av att inte må bra, huvudvärk, migrän eller luftvägsinfektion.

I den grupp icke-gravida kvinnor som vaccinerats var det 6 procent som rapporterade biverkan efter dos ett och 11 procent efter dos två. Allvarliga biverkningar, vilket var sådana som krävde akutvård eller sjukhusinläggning var ovanliga i alla grupper. Det förekom hos färre än 1 procent.

Som en extra kontrollgrupp hade forskarna hade också med uppgifter från en grupp gravida kvinnor som inte vaccinerats. Av dessa rapporterade 3 procent mildare biverkningar.

Andelen missfall skilde sig inte mellan de gravida som vaccinerats och de som inte vaccinerats.

Oväntat fynd

”Den lägre andelen rapporterade biverkningar bland gravida än de som inte var gravida är oväntad och området kräver mer forskning”, skriver Julie Bettinger en av studieförfattarna i en kommentar.

Forskarna bakom studien skriver att resultaten är viktiga för att förmedla information om att vaccinering mot covid-19 är säkert för gravida att använda. Gravida löper en förhöjd risk att drabbas av svår sjukdom jämfört med icke-gravida kvinnor i samma åldersgrupp och vaccin är ett bra skydd mot det.

I början av pandemin var vaccinationstäckningen bland gravida låg, främst för att det inte fanns så mycket data om hur säkert och effektiv det var i gruppen.

Andel vaccinerade i Sverige

I Sverige var det 74 procent av de som födde barn i maj 2022 som fått två doser covidvaccin och 44 procent som fått tre doser, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Snittet för hela riket är 87 procent för minst en dos och 85 procent för minst två doser.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons