Annons
Nyheter

Samhall på export till Finland

Finland sneglar på Sverige när den finländska regeringen satsar för att få in fler på arbetsmarknaden.
Ekonomi • Publicerad 22 oktober 2021
Finlands arbetsminister Tuula Haatainen tillsammans med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) träffade Robert Becskau när man besökte Samhalls verksamhet på Grönsakshallen Sorunda i Västberga.
Finlands arbetsminister Tuula Haatainen tillsammans med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) träffade Robert Becskau när man besökte Samhalls verksamhet på Grönsakshallen Sorunda i Västberga.Foto: Claudio Bresciani / TT
Arbetsmarknadsåtgärderna för de människor som har svårast att komma in på arbetsmarknaden i Finland har inte varit nog, säger Tuula Haatainen.
Arbetsmarknadsåtgärderna för de människor som har svårast att komma in på arbetsmarknaden i Finland har inte varit nog, säger Tuula Haatainen.Foto: Claudio Bresciani / TT
Tuula Haatainen och Eva Nordmark träffade Ingemar Nordlund som arbetar i Samhalls verksamhet på Grönsakshallen Sorunda i Västberga.
Tuula Haatainen och Eva Nordmark träffade Ingemar Nordlund som arbetar i Samhalls verksamhet på Grönsakshallen Sorunda i Västberga.Foto: Claudio Bresciani / TT

Det statligt ägda bolaget Samhall inspirerar nu andra länder till att starta upp liknande modeller. Förutom Finland tittar nu Israel på alternativ för stunden.

Samhall finns till för att skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga, som annars skulle ha svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Annons

Finlands arbetsminister Tuula Haatainen säger till TT att regeringen har redogjort mellan olika alternativ för att hjälpa de människor som har det allra svårast att få in en fot på arbetsmarknaden.

Då tittade man åt Sveriges håll.

– Vi visste att Samhall finns här och fungerar bra. Då bestämde vi oss för att ta denna modell eftersom den har varit i funktion länge och det finns mycket erfarenhet som vi kan använda oss av, säger Tuula Haatainen, när ministern besökte en av Samhalls verksamheter i Stockholm, Grönsakshallen Sorunda AB.

I gång 2022

I veckan lämnades regeringens proposition till den finländska riksdagen om att bilda bolaget med specialuppgifter.

Verksamheten planeras att starta nästa år och går vid arbetsnamnet Välittajä Oy, Jobbkanalen på svenska.

Enligt Tuula Haatainen kommer Välittajä Oy att fungera på samma sätt som Samhall, men till en början i en mindre skala. 20 miljoner euro i kapital tillförs bolaget till en början och sedan kommer 10 miljoner att skjutas till årligen.

Den första tiden beräknas 1 000 personer sysselsättas.

Inte nog

Sedan tidigare finns organisationer i Finland vars verksamhet går ut på att hjälpa människor in på arbetsmarknaden. De har då fått startstöd som ges till personer som har börjat jobba inom privata företag.

Men detta har inte varit nog, menar Tuula Haatainen.

– Det här bolaget kommer att hjälpa de som har det allra svårast att komma in på arbetsmarknaden. För dessa människor behövs starkare åtgärder i dag, säger Tuula Haatainen.

"Följa med stort intresse"

Annons

Samhall har funnits i 40 år. Under den tiden har 200 000 människor fått in en fot på arbetsmarknaden genom bolaget.

I dag har Samhall 25 000 anställda på 600 orter runt om i landet.

Det är jätteroligt att Samhall går på export, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

– Det är verkligen en idé som förtjänar att användas i andra länder. Med stort intresse kommer jag att följa när Finland successivt bygger upp sitt Samhall, säger hon.

– Samhall har en jätteviktig funktion för den svenska arbetsmarknaden. Tack vare Samhall går 25 000 personer varje dag till sitt arbete, får känna gemenskap och bidra med ett riktigt arbete. Det är poängen med Samhall-modellen, fortsätter Eva Nordmark.

Fakta: Samhall

Samhall startades 1980 och har i uppdrag att skapa arbete åt personer som på grund av funktionsnedsättning har svårt att få jobb.

Arbetsförmedlingen avgör vilka som får jobb på Samhall.

Samhall omsätter årligen cirka nio miljarder kronor.

Samhall erbjuder tjänster inom bland annat städ, tvätt, fastighetsskötsel, logistik, tillverkning, handel och omsorg.

Några av Samhalls kunder är kommuner, Ica, Ikea, Volvo, Swedbank och polisen.

Källa: Samhall

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons