Annons

"Samstämmigt" vid förhandlingar i Finland

Regeringsförhandlingarna i Finland fortsätter under ledning av Socialdemokraternas ledare Antti Rinne. Han beskriver stämningen under förhandlingarna som god.
Finland • Publicerad 14 maj 2019
Socialdemokraternas ledare Antti Rinne i samband med valet i april.
Socialdemokraternas ledare Antti Rinne i samband med valet i april.Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT

Rinne förhandlar med Centerpartiet, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet om att bilda regering.

– Partierna som är med i förhandlingarna har en mycket samstämmig syn på lägesbilden. Nästa steg blir att definiera mål och metoder, säger Rinne till nyhetsbyrån SPT.

Annons

Samtalen inleddes i onsdags, närmare tre veckor efter valet där Socialdemokraterna blev största parti med 17,7 procent av rösterna.

Efter måndagens förhandlingar sade Rinne att partierna arbetat med målsättningar och metoder för regeringsarbetet men att de senare skulle komma till "den ekonomiska verkligheten".

I det här läget av förhandlingarna gäller kreativt tänkande, säger Rinne till .

– Det är en fungerande metod att först vaska fram kreativa idéer. De ekonomiska realiteterna kommer med i ett senare skede och vi skapar ett program som förnyar Finland.

De Grönas ordförande Pekka Haavisto säger till SPT att man i slutet av den här veckan måste börja tala pengar.

Om partierna lyckas bilda en koalitionsregering får de en majoritet i riksdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons