Annons
Nyheter

Samtal i Saudiarabien om eldupphör i Sudan

Flyganfall och skottlossning skakar Sudans huvudstad Khartum och striderna visar inga tecken på att avta – även om den sudanesiska armén meddelat att man skickat sändebud till Saudiarabien för samtal om eldupphör.
Sudan • Publicerad 6 maj 2023
Sudaneser som flytt konflikten i hemlandet togs emot vid flygplatsen i Jidda i Saudiarabien i torsdags. Arkivbild.
Sudaneser som flytt konflikten i hemlandet togs emot vid flygplatsen i Jidda i Saudiarabien i torsdags. Arkivbild.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Det var sent på fredagen som armén sade att man skickat sändebud för att diskutera "detaljer om eldupphör som håller på att förlängas" med de paramilitära styrkorna RSF.

Enligt en saudisk diplomat ska även representanter för Storbritannien, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och USA delta i samtalen som hålls på lördagen i staden Jidda.

Annons

Sedan den våldsamma konflikten eskalerade den 15 april har flera avtal om eldupphör ingåtts, men inget av dem respekterats.

De pågående striderna i Khartum har inte heller påverkats av de amerikanska hoten om sanktioner som president Joe Biden framförde i torsdags. Hoten riktades mot de som är ansvariga för att "hota freden, säkerheten, och stabiliteten i Sudan".

Omkring 700 människor har hittills dött i konflikten, mestadels i huvudstaden och i den västra regionen Darfur.

Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där befolkningen hade tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons