Annons

Flera skjutna i Sudans huvudstad

Över tio personer har skottskadats nära den sittande protest som demonstranter genomför sedan länge i Sudans huvudstad Khartum, uppger sjukvårdskällor. Flera ska vara allvarligt skadade.
Enligt det styrande militärrådet har en officer dödats.
Sudan • Publicerad 13 maj 2019
En grupp demonstranter tågar mot den sittande manifestationen. Arkivbild.
En grupp demonstranter tågar mot den sittande manifestationen. Arkivbild.Foto: Salih Basheer/AP/TT

Militärråd har flera gånger sagt sig vilja upplösa den sittande manifestation som demonstranterna fortsatt att envisas med att genomföra i närheten av försvarsdepartementet.

Rådet har också många gånger beordrat demonstranterna att sluta blockera transportvägar i Khartum. Nu rapporteras det att skottlossning kunde höras i stadens centrala delar sent på måndagen efter att säkerhetsstyrkor och paramilitära enheter drabbat samman med demonstranter som hade blockerat vägar.

Annons

Sjukvårdskällor rapporterar att över tio personer skottskadats varav flera allvarligt. Militärrådet skriver i ett uttalande att en officer dödats och att ett stort antal demonstranter skadats.

Åtal mot al-Bashir

Tidigare kom nyheten att Sudans före detta president Omar al-Bashir har delgivits misstanke om brott i samband med de protester som till slut fick honom på fall. Minst 65 demonstranter dödades då.

"Omar al-Bashir och andra har delgivits misstanke om att ha drivit på och deltagit i dödandet av demonstranter", skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande.

al-Bashir utreds sedan tidigare för penningtvätt och för att ha finansierat terrorism.

Beskedet kommer samma dag som Sudans militära övergångsråd och ledare för proteströrelsen i landet enats om hur ramverket för ett övergångsstyre ska se ut, uppger en talesperson för militärrådet, som tog över när al-Bashir tvingades från makten.

Skingrade demonstranter

Överenskommelsen som bekräftats av protestledarna kom efter flera dagars dödläge i förhandlingarna.

Polis och säkerhetsstyrkor använde tidigare under måndagen också tårgas för att skingra demonstranter Khartums norra delar. Avspärrningar som demonstranterna satte upp på en huvudgata i staden har tagits bort, uppger ett vittne för Reuters.

al-Bashir avsattes den 11 april efter att ha styrt Sudan med järnhand i 30 år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons