Annons

Sanders i slagläge inför supertisdagen

Vermontsenatorn Bernie Sanders ligger bra till inför supertisdagen, som kan bli avgörande i Demokratiska partiets primärvalsprocess. Detta trots de senaste dagarnas framgångar för huvudmotståndaren, den tidigare vicepresidenten Joe Biden.
USA • Publicerad 3 mars 2020
Brian Pine, ledamot i kommunfullmäktige i Burlington, Vermont, har känt Vermontsenatorn Bernie Sanders sedan början av 1980-talet.
Brian Pine, ledamot i kommunfullmäktige i Burlington, Vermont, har känt Vermontsenatorn Bernie Sanders sedan början av 1980-talet.Foto: Joakim Goksör/TT
Terje Anderson, ordförande för Demokratiska partiet i Vermont, är en av superdelegaterna på partiets konvent i sommar. Han tror att Vermontsenatorn Bernie Sanders har goda chanser att bli en stark utmanare i presidentvalet i november.
Terje Anderson, ordförande för Demokratiska partiet i Vermont, är en av superdelegaterna på partiets konvent i sommar. Han tror att Vermontsenatorn Bernie Sanders har goda chanser att bli en stark utmanare i presidentvalet i november.Foto: Joakim Goksör/TT
Kanadensaren Ryan Cain, 36, gör sitt andra primärval som volontär för Bernie Sanders kampanj och hoppas att Kanada ska få en liknande politisk ledare i framtiden.
Kanadensaren Ryan Cain, 36, gör sitt andra primärval som volontär för Bernie Sanders kampanj och hoppas att Kanada ska få en liknande politisk ledare i framtiden.Foto: Joakim Goksör/TT
"Jag kunde ha poströstat, men har väntat för att få delta fullt ut i valproceduren, gå till min vallokal. Det står mycket på spel", säger konstnären Erik Donaldson, 52, som tillägger att hans röst går till Vermontsenatorn Bernie Sanders för han tror att Sanders har störst chans bland Demokratiska partiets kandidater att vinna presidentvalet i november.
"Jag kunde ha poströstat, men har väntat för att få delta fullt ut i valproceduren, gå till min vallokal. Det står mycket på spel", säger konstnären Erik Donaldson, 52, som tillägger att hans röst går till Vermontsenatorn Bernie Sanders för han tror att Sanders har störst chans bland Demokratiska partiets kandidater att vinna presidentvalet i november.Foto: Joakim Goksör/TT
Den 18-åriga collegestudenten Sydney Melinn kommer som många ungdomar i Burlington, Vermont, att rösta för Bernie Sanders på supertisdagen.
Den 18-åriga collegestudenten Sydney Melinn kommer som många ungdomar i Burlington, Vermont, att rösta för Bernie Sanders på supertisdagen.Foto: Joakim Goksör/TT

I Bernie Sanders hemstad Burlington, Vermont, är förväntningarna högt ställda.

– Som alla sanna revolutionärer drivs Sanders av kärlek, säger bostadskonsulten Brian Pine, ledamot i Burlingtons kommunfullmäktige.

Annons

Han har känt Sanders sedan början av 1980-talet, då Pine som student vid Vermont University arbetade för Sanders politiska kampanjer som borgmästare i Burlington.

TT: Kärlek till vad?

– Till andra människor. Särskilt de som hela tiden drar det kortaste strået, säger Pine.

Radikalt reformprogram

Det reformprogram Sanders går till val på ses som radikalt av många, även många demokrater. Det handlar om höjda minimilöner, sjukvård till alla som behöver oavsett inkomstnivå, billig offentlig barnomsorg och ett frikostigare system för studielån som gör det möjligt för fler fattiga att skaffa sig en utbildning.

Det handlar även om att höja skatten för rika och företag, strama åt finanssektorn och få fart på omställningen till fossilfria transport- och energisystem, vilket enligt Pine är avgörande för att skapa nya arbetstillfällen på sikt.

TT: Är USA:s väljare redo att rösta fram en president som beskriver sig själv som socialist?

– Jag tror inte folk bryr sig så mycket om den där etiketten längre. Kanske i den äldre generationen, väljare som är fast i det förflutna, säger Pine.

Sanders, som fyller 79 år i höst, flyttade till Burlington i slutet av 1960-talet. I lokalpolitiken slog han igenom när han överraskande vann valet till borgmästare med tio rösters marginal 1981.

– Det blev stor uppståndelse och demokraterna i kommunfullmäktige försökte motarbeta honom i flera år, säger Terje Anderson, ordförande i Demokratiska partiet i Vermont till TT:s utsände.

"De är fortfarande arga"

Anderson är en av de så kallade superdelegaterna på Demokratiska partiets konvent i Milwaukee i juli – precis som för fyra år sedan. Han har formellt inte uttalat sitt stöd för någon särskild kandidat ännu. Men han tror att Sanders har goda chanser att lyckas väl om det blir han som nomineras som Demokratiska partiets kandidat i presidentvalet i november.

Annons

– Många röstade för Donald Trump 2016 för att de var arga. Många av dem kommer nu rösta på Sanders – för de är fortfarande arga.

Enligt Pine och Anderson hämtar Sanders mycket inspiration från skandinavisk politik. Han sägs även gilla Abba och pekar ofta ut Danmark som sitt favoritland.

Att Sanders själv beskriver sig som "demokratisk socialist" väcker starka känslor i USA. Sanders motståndare, både demokrater och republikaner, använder etiketten för att skrämma upp särskilt äldre väljare. De försöker enligt Anderson få det att framstå som att Sanders i själva verket är kommunist, som hyllat Fidel Castros Kuba eller vill göra om USA till ett nytt Sovjetunionen.

– Det är helt uppåt väggarna, säger Anderson.

"Ett viktigt vägval"

På gatorna i universitetsstaden Burlington, inramad av snöiga bergstoppar och sjön Lake Champlain, sjuder det av aktivitet inför primärvalet. Trafiken in på Sanderskampanjens huvudkontor är tät.

Socialiststämpeln oroar inte 36-åringen Ryan Cain, som trots att han är kanadensare och inte får rösta i valet jobbar som volontär för Sanders.

– Han är väldigt inspirerande. Vi har inget liknande i Kanada. Jag önskar vi hade det, säger han innan han skyndar vidare med ett stort plakat under armen.

Den 52-årige konstnären Erik Donaldson, som bor i Burlington, hade kanske hellre röstat på Massachusettssenatorn Elizabeth Warren. Men han ser just nu Sanders som ett starkare hot mot Trump i november.

– Det står mycket på spel. Det är dags för något radikalt, vi måste få till förändring, säger han.

Stödet bland alla studenter i Burlington är också stort, enligt Sydney Melinn, 18. Hon är egentligen från grannstaten New Hampshire, men får som student "gäströsta" i sin nya hemstad, där hon pluggar på Champlain College.

Annons

– Det är ett spännande val, ett viktigt vägval för vårt land, säger hon.

Hon ser stramare vapenlagar och kvinnors rätt att göra abort som avgörande frågor och tycker att Sanders, trots att han är från en helt annan generation, verkar förstå hur tufft det är för unga i USA i dag.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons