Annons

Sänkt straff för skolexplosion

Brott • Publicerad 9 september 2019
Polisens bombtekniker på plats efter explosionen. Arkivbild.
Polisens bombtekniker på plats efter explosionen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Först kom larm om en hög smäll som ledde till att skolan i Hässleholm utrymdes. Strax därpå greps en person i mörka militärkläder som sprängt rörbomber i skolans källare. Tingsrätten dömde den 21-årige mannen till fängelse i två år och tre månader för allmänfarlig ödeläggelse efter händelsen. Nu sänker hovrätten över Skåne och Blekinge straffet till ett år och tio månader.

Mannen döms precis som tidigare för allmänfarlig ödeläggelse samt för misshandel av två elever och en lärare som fick hörselskador efter explosionen. Däremot frias mannen från grovt olaga hot, då rätten anser att åklagaren inte har bevisat att mannen skjutit med luftgevär mot två elever.

Annons

I ett pressmeddelande skriver domstolen också att 21-åringens psykiska tillstånd fått ett större genomslag på straffet än tidigare.

Ingen blev skadad vid händelsen som inträffade före jul förra året, men skolan fick utrymmas i samband med händelsen som medförde att polisens bombskyddsgrupp kallades till skolan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons