Annons
Nyheter

"Sanslös" spridning av omikron i England

Omikron sprider sig "sanslöst snabbt" i Storbritannien, och står redan för fyra av tio coronavirusfall i London. Regeringen aviserar krafttag – men hämmas av en frågesportsskandal.
Pandemin • Publicerad 13 december 2021
Folk köar för att bli covid-vaccinerade på Saint Thomas-sjukhuset i London på måndagen.
Folk köar för att bli covid-vaccinerade på Saint Thomas-sjukhuset i London på måndagen.Foto: Matt Dunham/AP/TT
Sajid Javid, med Boris Johnson i förgrunden, under en presskonferens om covid-19 i slutet av november.
Sajid Javid, med Boris Johnson i förgrunden, under en presskonferens om covid-19 i slutet av november.Foto: Tom Nicholson/AP/TT

– Vi har en ny kapplöpning mellan vaccinen och viruset, säger hälsominister Sajid Javid till brittiska medier.

– Det sprider sig sanslöst snabbt, på ett sätt vi aldrig tidigare sett, en fördubbling sker varannan till var tredje dag.

Annons

Om den spridningen fortsätter ohämmat befaras Storbritannien kunna ha miljoner omikron-fall kring nyår.

– Det finns beräkningar från Danmark som antyder att ungefär en procent av omikronfallen kan kräva sjukhusvård, säger Kit Yates, forskare vid University of Bath, enligt Sky News.

– Så om vi kommer upp i 1 miljon fall skulle vi kunna stå inför 10 000 inlagda per dag – mer än dubbelt så många vi var uppe i senast i januari.

En död

Regeringen säger därför att man måste göra allt mot viruset, även om trycket på sjukvården än så länge är lågt – bara tio omikronsmittade ligger just nu på sjukhus, enligt Sajid Javid, och endast ett dödsfall har noterats.

– Tyvärr så innebär omikron sjukhusinläggningar och tyvärr har minst en person med omikron bekräftats ha avlidit, säger premiärminister Boris Johnson till medier under ett besök på en vaccineringsklinik i västra London.

Johnson hoppas kunna undvika den situation som nu tornar upp sig i bland annat Norge, där sjukhusinläggningarna redan nått rekordnivåer. I helgen gick han ut med målet att samtliga medborgare över 18 år, åtminstone i England, ska få en tredje vaccindos före nyår.

– Två doser räcker inte, men tre doser ger utmärkt skydd mot insjuknande med symtom, säger Javid.

Ledde frågesport

Samtidigt har den brittiska högerregeringens trovärdighet fallit i samband med de senaste veckornas covid-relaterade skandalrubriker. Först kom det uppgifter om en julfest i Johnsons residens på Downing Street förra året, då premiärministern beordrat hela landet att undvika umgänge. Kretsen kring regeringschefen har dementerat uppgifterna, men inte tillräckligt tydligt för att alla ska tro på det.

Och så i söndags publicerade The Sunday Mirror ett foto där Johnson leder en julfrågesport för sina medarbetare. Runt bordet sitter minst två andra personer. Bilden uppges vara tagen den 15 december förra året – då det enligt lag var förbjudet för människor från olika hushåll att umgås i landet.

Sedan 2008

– Jag kan bara upprepa att jag verkligen inte brutit mot några regler, säger Johnson till brittiska medier, och betonar att han tillsatt en utredning.

Annons

Men varken premiärministern eller någon annan har gått in på detaljer kring hur umgänget såg ut bakom Downing Streets fasader för ett år sedan, och i sociala medier rasar britterna om dubbelmoral.

I en opinionsmätning publicerad i The Evening Standard ligger Labourledaren Keir Starmer 13 procent högre än Johnson. Det är första gången sedan 2008 som vänsterledaren åtnjuter högre förtroende än högerledaren i Storbritannien, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson växte upp i England. Efter studier på Eton College började han arbeta som journalist på The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Tories (Konservativa partiet). Sedan blev Johnson borgmästare 2008–2016, och blev då omtalad internationellt som en ivrig cykelförespråkare.

Inför folkomröstningen om EU-medlemskapet 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

När May avgick 2019 efterträdde Johnson henne som Storbritanniens premiärminister, med löftet att slutföra EU-utträdet till varje pris. I slutet av samma år bidrog det löftet till att Konservativa partiet vann ett parlamentsval. Landet lämnade EU 2020, vilket av anhängarna sågs som en stor framgång för Johnson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons