Annons

Säpo utreder mordförsök mot tjetjensk bloggare

Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen om mordförsöket mot en tjetjensk bloggare i Gävle.
Brott • Publicerad 9 mars 2020
Säkerhetspolisen har tagit över utredningen om mordförsök på en tjetjensk bloggare i Gävle. Arkivbild.
Säkerhetspolisen har tagit över utredningen om mordförsök på en tjetjensk bloggare i Gävle. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery / TT
Tumso Abdurakhmanov.
Tumso Abdurakhmanov.Foto: Francesca Ebel

34-årige Tumso Abdurachmanov, känd tjetjensk regimkritisk bloggare, överfölls i sin bostad i Gävle den 26 februari. Med en hammare i högsta hugg gav sig angriparen på bloggaren, som fick en skada i pannan men lyckades försvara sig. I en blodig video fick Abdurachmanov angriparen att erkänna att han kommit från Moskva.

Mannen, en 29-årig rysk medborgare, har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. En kvinna har häktats för medhjälp till mordförsök. Båda nekar till brott.

Beställt dåd?

Annons

Förundersökningen flyttades på måndagen från polisen till Säkerhetspolisen eftersom den anses ligga under ett av Säpos ansvarsområden. Vilket vill Säpo inte berätta.

Abdurachmanov själv misstänker att styret i den ryska delrepubliken Tjetjenien har beställt dådet. Tidigare åklagaren Therese Stensson har svarat jakande på frågan om ett beställningsdåd från Ryssland är ett av spåren.

Efter flykten från Tjetjenien 2015 har bloggaren gjort sig ett namn på Youtube. Han vill se ett självständigt Tjetjenien men är inte känd för att förespråka våld.

Han har hotats öppet av Tjetjeniens talman Magomed Doudov sedan han i en video kallat delrepublikens expresident Achmad Kadyrov, den nuvarande ledaren Ramzan Kadyrovs far, för en förrädare.

En i raden

Abdurachmanov är bara den senaste av minst tolv tjetjenska regimkritiker i exil i Europa som utsatts för våldsdåd, flera med dödlig utgång. Människorättsorganisationer har pekat ut Kadyrov som ansvarig.

Så sent som den 30 januari dödades regimkritikern Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike. Och i augusti i fjol sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på blanka dagen. En man som har avslöjats som agent för den ryska säkerhetstjänsten FSB sitter häktad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons