Annons
Nyheter

Särskild container för växter som tar över

Natur • Publicerad 5 juli 2020
Lupiner – snygga men dåliga. Arkivbild.
Lupiner – snygga men dåliga. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Intresset för att försöka stoppa alla de invasiva växter som finns i Sverige har ökat kraftigt. Länsstyrelser, Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen uppmanar allmänheten att hålla uppsikt efter till exempel lupiner, vresros, skunkkalla och parkslide.

Men eftersom växtdelarna man gräver bort inte får slängas i naturen eller på komposten har återvinningscentraler börjat införa särskilda containrar för växterna, rapporterar SR Jämtland.

Annons

– Vi märker av att det har blivit en stor trend och vi får dagligen frågor om det, säger Joakim Björklund, arbetsledare för återvinningscentralerna i Östersund, till radion.

En container på centralen i Odenskog har nu försetts med tydlig märkning: "Invasiva växter".

Den som rycker bort eller gräver upp invasiva arter ska enligt länsstyrelsen i Jämtland lägga avfallet i genomskinliga plastsäckar, knyta åt ordentligt och lämna säcken till förbränning.

Under våren har flera län i landet fått extrapengar för projekt som ska hindra växterna från att sprida sig och skada den biologiska mångfalden. De län som beviljats pengar är Dalarna, Gotland, Halland, Jämtland, Skåne, Södermanland, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons