Annons
Nyheter

SAS kabinpersonal börjar löneförhandlingen

Ekonomi • Publicerad 10 augusti 2022
Snart börjar förhandlingar i Norge med SAS kabinpersonal. Arkivbild.
Snart börjar förhandlingar i Norge med SAS kabinpersonal. Arkivbild.Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

I lördags kunde SAS-ledningen pusta ut när de svenska, danska och norska pilotfacken gav grönt ljus till piloternas nya kollektivavtal.

Men i Norge börjar nu nästa förhandling, när ett nytt avtal ska tas fram för bolagets kabinpersonal i landet.

Annons

– Vårt fokus kommer att vara lön och att höja lönen, inte minst grundlönen, så att det blir något att leva på. Den har stått still sedan 2012, säger Martinus Røkkum, vice ordförande i SAS Norge Kabinforening, till den norska nyhetssidan E24.

Vecka 36 och 37 är avsatta för förhandling, fortsätter Røkkum.

Enligt Bjarte Stedje, ordförande för det större fackförbundet Norsk kabinförening, har inga krav ännu lagts för förhandlingarna – men han är tydlig med att en höjning av minimilönen kommer att stå högt på agendan.

SAS erbjuder nyanställda ett system med 75 procents tjänst under vinterhalvåret och 90 procents tjänst under sommarhalvåret, rapporterar E24. Grundlönen är i snitt 19 500 norska kronor i månaden, motsvarande 20 400 svenska kronor, före skatt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons