Annons

SAS permitterar 200 i Norge

SAS permitterar 100 piloter och 100 kabinanställda i Norge. Enligt flygbolaget kan liknande besked snart drabba anställda i Sverige.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2020
SAS permitterar 200 personer i Norge. Arkivbild.
SAS permitterar 200 personer i Norge. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Permitteringarna är en del av bolagets arbete för att reducera kostnader som uppkommit till följd av de reserestriktioner som införts sedan coronavirusutbrottet, däribland en mindre efterfrågan på flygbiljetter, förklarar bolagets norske presschef John Ekhoff.

– Läget just nu drabbar också personalen, säger John Ekhoff till TT.

Annons

Permitteringarna börjar på tisdag och gäller tills vidare.

Att SAS-anställda i Sverige kan få samma besked inom kort är enligt honom inte en omöjlighet.

– Det är för tidigt att säga, men troligtvis kommer det att krävas ytterligare permitteringar inom SAS, säger Ekhoff.

SAS har, liksom hela flygbranschen, drabbats mycket hårt av coronautbrottet. Kunder bokar av sina resor och tusentals flygningar ställs in. Dessutom drabbas branschen nu av att flera länder stänger sina gränser.

I Norge har regeringen presenterat ett krispaket med åtgärder som berör både Norwegian och SAS, bland annat tillfälligt slopade flygplatsavgifter. SAS har också träffat den svenske infrastrukturministern Tomas Eneroth (S), vilket dock inte resulterade i några konkreta besked. Däremot sade Eneroth efter mötet att han inte utesluter åtgärder.

Norwegian meddelade under en presskonferens på fredagen att man kommer att behöva permittera 5 000 anställda, vilket motsvarar nästan hälften av alla anställda.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons