Annons

SAS-strejken kan radera ut årets vinst

Att möta piloternas krav skulle bli förödande för SAS, enligt en flygexpert. Bolaget, som redan går sämre än konkurrenterna på börsen, måste fortsätta sitt besparingsprogram.
Ekonomi • Publicerad 2 maj 2019
Parkerade SAS-flygplan av typen A340-313 och A321 på Kastrup när strejken bland det skandinaviska flygbolagets piloter fortsatte på söndagen.
Parkerade SAS-flygplan av typen A340-313 och A321 på Kastrup när strejken bland det skandinaviska flygbolagets piloter fortsatte på söndagen.Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag anser att det är allvarligt. Två veckors strejk och årets resultat kommer antagligen att resultera i ett underskott, säger Jacob Pedersen, aktieanalyschef på danska Sydbank till TT.

Han uppskattar att strejken kostar SAS mellan 60 och 80 miljoner kronor om dagen.

Annons

– Det som SAS ger med ena handen för att möta piloternas krav måste de ta med andra handen i form av nya besparingar. Om SAS inte fortsätter att spara pengar genom sitt sparprogram kommer företaget att drivas med förlust inom några år, fortsätter han.

Sjunde dagen

Mats Hyttinge, flyganalytiker på Jarl Securities, är ännu hårdare i sin bedömning. I en intervju med SvD i förra veckan uppskattade han att flygstrejken kostar SAS uppemot 100 miljoner kronor per dag. Strejken är nu inne på sin sjunde dag, vilket i så fall ger en förlust på omkring 700 miljoner kronor.

Sedan årsskiftet har bolaget sjunkit nästan 17 procent på börsen, vilket betyder att utvecklingen är betydligt sämre än för konkurrenterna, säger Jacob Pedersen.

Avtal blir vändpunkt

– Man kan förvänta sig någon form av lättnad om parterna lyckas få till stånd ett avtal. Självklart beror det på vad avtalet faktiskt innehåller, men det kommer att bli en vändpunkt, säger han.

Under 2018 gjorde SAS en vinst före skatt på 2 041 miljoner kronor, vilket innebär att bolaget raderar ut sin vinst om strejken skulle vara mer än 20 dagar.

Helen Preutz/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons