Annons
Nyheter

Saudiarabien och Qatar vänner igen

Saudiarabien och Qatar har skrivit under ett avtal som ska innebära en normalisering av förbindelserna, efter flera års bitter konflikt runt Persiska viken.
Arabiska halvön • Publicerad 5 januari 2021
Kronprins Mohammed bin Salman, till höger, välkomnar Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani till al-Ula.
Kronprins Mohammed bin Salman, till höger, välkomnar Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani till al-Ula.Foto: Saudiska hovet/AP/TT

Överenskommelsen kallas al-Ula-avtalet, efter orten i Saudiarabien där den undertecknades på tisdagen. Den innebär bland annat att luftrummet och gränserna mellan länderna öppnas efter en blockad ledd av den saudiska regimen.

Kronprins Mohammed bin Salman, som i praktiken styr Saudiarabien, och Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani tackade i samband med undertecknandet medlarna Kuwait och USA, rapporterar arabiska medier. Ceremonin i al-Ula hölls i samband med ett toppmöte inom den regionala samarbetsorganisation som på engelska förkortas GCC (Gulf Cooperation Council).

Annons

Washington, i form av president Donald Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner, har jobbat hårt för att få länder i området att visa enad front mot Iran.

Grälet mellan Qatar och Saudiarabien uppstod 2017. Den saudiska diktaturen fick med sig en allians av länder på en blockad mot Qatar. Argumentet var att det lilla emiratet genom samarbete med Iran skulle stödja terrorism, en misstanke som Qatar avfärdat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons