Annons

Saudiskt fartyg lämnade utan vapen

Frankrike • Publicerad 10 maj 2019
Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron.Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Ett saudiskt fartyg som skulle ha lastat franska vapen i Le Havre i norra Frankrike har givit sig iväg till Santander i norra Spanien utan last. Detta sedan två franska människorättsgrupper vänt sig till domstol för att stoppa leveransen med argumentationen att den strider mot internationell rätt, eftersom vapnen kan komma att användas mot civila i Jemen.

En fransk domare har förkastat de två gruppernas försök, men opinionsläget i Frankrike är känsligt. Nyligen visade läckta franska militära underrättelseuppgifter att vapen som sålts till Saudiarabien har använts mot civila i kriget i Jemen, där saudierna stöder regeringssidan mot de Iranstödda rebellerna.

President Emmanuel Macron och försvarsminister Bruno Le Maire försvarar vapenexporten och säger att Frankrike följer internationell rätt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons