Annons
Nyheter

SBB-chefen: Värderar köpare noga

Den nytillträdde SBB-chefen Leiv Synnes tonar ned risken för att det krisdrabbade fastighetsbolaget ska sälja säkerhetspolitiskt känsliga fastigheter till olämpliga köpare.
"Vi delar uppfattningen att fastigheter som kan bedömas vara säkerhetspolitiskt känsliga måste värnas särskilt", skriver han i ett mejl till TT.
Ekonomi • Publicerad 8 juni 2023
Krisdrabbade fastighetsbolaget SBB:s nye vd Leiv Synnes tog över i måndags, sedan storägaren Ilija Batljan avgick. Arkivbild
Krisdrabbade fastighetsbolaget SBB:s nye vd Leiv Synnes tog över i måndags, sedan storägaren Ilija Batljan avgick. ArkivbildFoto: Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) Handout/TT

"Det säkerhetspolitiska perspektivet har hela tiden varit en självklar, integrerad och avgörande del av den strategiska översyn vi nu utför, och vi skulle bara sälja förvars- eller polisfastigheter till köpare som accepteras av dess hyresgäster. SBB kommer genom hela översynen att vara ytterst noggrant i utvärderingen av potentiella köpare, oavsett fastighetstyp", tillägger Leiv Synnes.

Fortifikationsverket ser över SBB-fastigheter

Det skriftliga uttalandet görs sedan SVT Nyheter rapporterat om oro inför SBB:s eventuella försäljning av Dalregementet i Falun och flera polisstationer. Denna rapportering har i sin tur lett till att regeringen i veckan gett i uppdrag till Fortifikationsverket att se över vilka av SBB-fastigheter som kan anses vara säkerhetspolitiskt känsliga.

Annons

Uppdraget handlar om att "undvika att den typen av lokaler hamnar i utländsk ägo", rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till ett mejl från finansmarknadsminister Niklas Wykmans pressekreterare.

Tappat 70 procent

Det skuldtyngda SBB har inom loppet av en månad gått in ett krisskede efter flera sänkningar av bolagets kreditbetyg, vilket bland annat ledde till en inställd nyemission, uppskjuten utdelning och ett beslut om att göra en översyn för att sälja hela eller delar av bolaget.

SBB-aktien faller med drygt 7 procent i torsdagens handel sedan ratinginstitutet S&P Global för andra gången på en månad sänkt kreditbetyget. Sedan årsskiftet har bolaget därmed tappat nästan 70 procent av sitt börsvärde.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons