Annons

Schelins nya VM-jobb efter sorgearbetet

Hon väntar sitt första barn och ska vara gästexpert i TV4 under fotbolls-VM i Frankrike.
Men Lotta Schelin tvingas leva med de komplexa huvud- och nackbesvären som tvingade henne att avsluta karriären.
Fotboll • Publicerad 9 maj 2019
Lotta Schelin har tagit sig igenom en jobbig period efter att ha tvingats avsluta fotbollskarriären i förtid på grund av en nackskada. I sommar ska hon vara gästexpert i TV4. Arkivbild.
Lotta Schelin har tagit sig igenom en jobbig period efter att ha tvingats avsluta fotbollskarriären i förtid på grund av en nackskada. I sommar ska hon vara gästexpert i TV4. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Lotta Schelin drabbades av en nackskada i Rosengårds allsvenska möte med Limhamn/Bunkeflo i juni 2017. Med tårarna rinnande längs kinderna meddelade fotbollsstjärnan i augusti i fjol att karriären var över. Snart två år efter skadan har hon fortfarande stora besvär.

– Det är klart att jag är långt ifrån hundra rent fysiskt, med tanke på att det slår ut i huvudvärk. Nacken är en central bov i det hela. Sedan om det (värken) kommer från whiplashskadan eller hjärnskakningar – det är det lite svårt att sätta en exakt diagnos på, säger Lotta Schelin.

Annons

Landslagsikonen har fått distans till den känslosamma presskonferensen inför Sveriges VM-kvalmatch mot Ukraina på Gamla Ullevi i Göteborg för drygt åtta månader sedan.

"En del men"

– Jag har gått igenom mitt sorgearbete. Det var ganska länge sedan jag var på planen nu. Det är alltid sjukt jobbigt att sluta, framför allt i och med skadan. Men samtidigt var jag uppe i en ålder där jag redan hade börjat fundera, säger 35-åringen och fortsätter:

– Faktumet att man har en del men från skadan gör att man bara vill må bra. Sedan känns det bara kul med allt som väntar. Det känns görgött.

Schelin, nu bosatt i Kungsbacka, är i inledningen av livet efter sin framgångsrika karriär, den som bland annat gav ett OS-silver, ett VM-brons, ett svenskt målrekord (88 mål för landslaget), fem Diamantbollar samt tre Champions League-titlar med Lyon.

I månadsskiftet juli–augusti väntar hon sitt första barn. En del av sin egen rehabilitering har hon fått lägga på is under graviditeten.

Tillbaka till Frankrike

– Det har börjat hända saker, det börjar bli verkligt. Det är svårt att veta exakt hur man mår, säger hon.

Schelin har inte kunnat jobba mer än 25 procent under året, då bland annat som konsult för ishockeylaget Frölunda och gästexpert i SVT.

– Jag lyssnar mycket på min kropp just nu, sedan får man ta resten utifrån det. Jag har inte hundraprocentig arbetsförmåga just nu.

Före födseln ska den tidigare stjärnanfallaren vara gästexpert i TV4 under VM i sitt tidigare hemland Frankrike.

– Det kommer att vara fokus på Sveriges matcher. Jag kommer att vara på plats på USA-matchen (i Le Havre den 20 juni) och en eventuell åttondelsfinal. Resten blir i så fall från studion, säger hon.

Kan kritisera Seger

Annons

I Sveriges senaste mästerskap, EM 2017, spelade Schelin det som skulle bli hennes sista professionella match: kvartsfinalförlusten mot hemmanationen och blivande mästarlaget Nederländerna. Nu ska hon bevaka och bedöma sina tidigare lagkamrater i Blågult.

TT: Om Caroline Seger gör en dålig match, kommer du då att säga det?

Lotta Schelin skrattar till innan hon svarar.

– Det tror jag. Jag måste bara utgå från vem jag är och hur jag uttrycker mig. Man kan också förklara varför det blir en dålig match. Det är lite det som det handlar om. Säger hon (Seger) att hon gjort en sämre insats så tycker jag att det bara är bra att förklara hur det kom sig och varför det blev så, säger Schelin.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons