Annons

Schyffert utmanar sig själv med vänskapsdrama

Henrik Schyffert fortsätter att peta i det sår som manlig vänskap kan vara.
Han har gjort det till och från genom karriären och kommit till insikt om att det starkaste man kan göra som man är att visa sig svag.
Teater • Publicerad 5 april 2019
"Jag tycker att en av de starkaste grejerna man kan göra som kille är att visa sig svag och inte försöka sätta på sig ännu mer rustning. Det är en fegare väg ut", säger Henrik Schyffert. I pjäsen "Art" riktar han återigen strålkastaren mot problematiken kring manlig vänskap. Arkivbild.
"Jag tycker att en av de starkaste grejerna man kan göra som kille är att visa sig svag och inte försöka sätta på sig ännu mer rustning. Det är en fegare väg ut", säger Henrik Schyffert. I pjäsen "Art" riktar han återigen strålkastaren mot problematiken kring manlig vänskap. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Vi har visserligen sett honom i tv-serien "Allt faller" på TV4 och i långfilmen "Fyra nyanser av brunt", men Henrik Schyffert är mer van vid att röra sig inom komedins ramar än i dramats värld. Men nu gör han, tillsammans med Johan Rheborg och Per Andersson, det komiska dramat "Art" på Rival i Stockholm. Efter vårens höga biljettryck har man bestämt sig för att köra vidare med en höstsäsong.

– Det är fantastiskt, över förväntan. Vi är väldigt glada, säger Henrik Schyffert.

Annons

Han liknar genrebytet vid en drogavvänjning där han plötsligt inte får sin vanliga energiinjektion av publikens skratt.

– Det ger en väldigt stark kick när ett helt ställe ställer sig upp och skrattar åt en, men här finns det partier där det inte ska vara så roligt också. Då måste man bara våga lita på det, säger han.

Svårt och befriande

Det är också första gången som han är med i en pjäs han inte har skrivit själv. Jättesvårt, kul och befriande, sammanfattar han upplevelsen. Efter en liten startsträcka har han vant sig vid att träda in i en rollfigur som han inte alltid delar åsikt med och känner nu att han förstår hur författaren, franska Yasmina Reza, tänker.

– Det tog ett tag bara, hon är kritisk mot snubbar som håller på med snubbigheter och det måste man bejaka. Åka med i hennes kritik, och det är roligt, säger han.

TT: Vad hoppas du att publiken tar med sig från pjäsen?

– Framför allt är den rolig, det tycker jag är det viktigaste. Men så kanske man kan tänka lite på hur man sköter sig socialt i rum med kompisar och vänner. Vi har inga svar men vi visar upp en spegel på hur det går när man inte riktigt lyckas, så kanske man kan dra egen lärdom av det.

Positiv förändring

Pjäsen handlar om tre kompisar och en konflikt som sätter deras vänskap på prov. Just manlig vänskap har löpt som en röd tråd genom Schyfferts karriär.

– I de här tiderna vi har just nu tycker jag att om det är några som ska hålla på och prata känslor och om problemen med känslor så är det vi killar. Vi har ju uppenbarligen inte lyckats lösa det på ett bra sätt. Så jag tänker att det är på plats att vi gräver i det där såret, för uppenbarligen så funkar det inte, säger Henrik Schyffert.

Han upplever att det fortfarande är lite tabu för killar att prata om känslor och om vad man tycker och tänker – vilket är en anledning till att han återkommer till temat.

– Sedan är det roligt! Det är hög igenkänning. Man håller höjd inför varandra och då är det kul när man ramlar. Ju högre häst du ska upp på desto roligare är det när du ramlar ner från den, säger han.

Annons

Genom åren har han sett en klar attitydförändring, men tycker att arbetet är långt från klart.

– Det har vi ju sett bara under veckorna som har gått här nu. Men folk börjar åtminstone få lite sjukdomsinsikt och det är positivt.

Krokar arm och tackar nej

Just nu pågår en rörelse inom branschen, ett slags förlängning av metoo och #tystnadtagning, där man krokar arm och tackar nej till uppdrag som innefattar personer som man anser har betett sig illa.

– Det är jättebra tycker jag, det är väldigt positivt, säger Henrik Schyffert.

TT: Du tycker att det behövs?

– Ja, så ini helvete, uppenbarligen.

Att ställa sig på barrikaderna kommer alltid att ha ett pris, anser Schyffert. Det kan handla om att gå miste om inkomst för att man tackar nej till uppdrag av principiella skäl. På frågan om det är ett pris han är beredd att betala svarar han ja – samtidigt som han inte upplever att han får den typen av erbjudanden.

– Jag åker mest runt själv och är i lador och drar skämt. Jag är inte på de där institutionerna.

Matilda Kvarnström Lantz/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons