Annons
Nyheter

SD och MP stryker sig i kommunalval

För första gången har riksdagspartierna i några kommuner avanmält sig från höstens val eftersom det saknas kandidater.
Politik • Publicerad 8 augusti 2022
Mattias Bäckström Johansson, vice partisekreterare för Sverigedemokraterna, säger att de vill undvika tomma stolar och har därför begärt att inte vara valbara i tre kommuner.
Mattias Bäckström Johansson, vice partisekreterare för Sverigedemokraterna, säger att de vill undvika tomma stolar och har därför begärt att inte vara valbara i tre kommuner.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sverigedemokraterna har begärt att inte vara valbara i tre kommuner i Västerbotten – Sorsele, Lycksele och Åsele och Miljöpartiet har begärt att tas bort i en kommun, Aneby i Jönköpings län. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Mattias Bäckström Johansson, vice partisekreterare för Sverigedemokraterna, säger att orsaken till partiets beslut är att man vill undvika tomma stolar efter valet, alltså att SD får mandat men saknar politiker att företräda partiet.

Annons

— Vi har haft en problematik kring tomma stolar, och det är något vi har jobbat hårt med. Vi är en seriös aktör och vill delta i politiken på de nivåer där vi blir invalda, säger han till tidningen.

Jan-Olov Adolfsson, ordförande för MP i Aneby, säger att partiet valt att inte delta i kommunvalet eftersom man inte hittat ett förstanamn till listorna.

Tidsfristen för riksdagspartierna att begära att strykas från valet löpte ut den 28 juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons