Annons
Nyheter

Se upp för växterna som hotar vår natur

Tycker du att det vore vackert med lite lupiner i rabatten? Eller finns tankar på att skapa frodigt insynsskydd vid tomtgränsen med hjälp av parkslide eller exotisk bambu?
Tänk om, uppmanar Naturvårdsverket som inom en snar framtid kan förbjuda vissa växter i Sverige.
Natur (TT) • Publicerad 4 maj 2019
Vacker i trädgård och vid vägkant - men lupinen är en invasiv art. Arkivbild.
Vacker i trädgård och vid vägkant - men lupinen är en invasiv art. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I dagsläget är det bara några få växter som är EU-listade och därmed förbjudna att odla, sälja och importera till Sverige. Men Naturvårdsverket vill få kontroll över fler växter – genom att helt enkelt upprätta en egen nationell lista över arter som sprider sig lite för bra här på hemmaplan.

Varning för vresros

Den svenska listan, som troligtvis blir färdig först i slutet av 2020, skulle till och med kunna innehålla förbud, enligt Henrik Lange som är ansvarig handläggare för invasiva främmande arter på Naturvårdsverket.

Annons

-Det kan bli en möjlighet, säger han och fortsätter:

-Än så länge kan vi ge råd om olämpliga arter, men man har ett helt annat verktyg om det fanns en förteckning under en förordning och man kan ålägga folk att ta bort saker.

Men än så länge har Naturvårdsverket bara rekommendationer att komma med. Och den som är planteringssugen nu på vårkanten bör tänka till – för flera av våra absolut mest kära trädgårdsväxter riskerar bli riktigt besvärliga. Ett exempel är syrenen och den vanliga rosa vresrosen, säger Henrik Lange.

-Den är ju ett problem, för den sprider sig ohämmat och breder ut sig på andra arters bekostnad.

Kan förbjudas

Lupinen sprider sig också gärna från rabatt till natur och gör dessutom jorden oerhört kväverik vilket gör det svårt för platsens ursprungliga växter att trivas. Trots att den bekämpas på flera håll så säljs den samtidigt ute i trädgårdshandeln som både frö och planta.

Henrik Lange vill även varna för trädgårdsklassikern häggmispeln liksom oxbär – en vanlig buske som börjar bli något av ett problem på Alvaret på Öland. Han höjer även ett varningens finger för bambu, som lätt sprider sig med rotskott och är ett populärt inslag i landets mest sydliga trädgårdar.

-Bambu kommer att bli ett problem och i södra Sverige avråder jag från att plantera det.

Värst i klassen är ändå parkslide, en inplanterad växt från Asien som i princip är omöjlig att bli av med.

-Den står högst på kandidatlistan att förbjudas, och den står på kölista för en diskussion i EU.

Anna Karolina Eriksson/TT

Se upp – här är den giftiga jättebjörnlokan. Arkivbild.
Se upp – här är den giftiga jättebjörnlokan. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT
Den kallas monsterväxt eftersom rötterna kan leta sig in under golv och vägar. Parkslide heter växten som kan bli husägarens värsta fiende. Arkivbild.
Den kallas monsterväxt eftersom rötterna kan leta sig in under golv och vägar. Parkslide heter växten som kan bli husägarens värsta fiende. Arkivbild.Foto: Merike Linnamagi / Naturvårdsverket
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons