Annons
Nyheter

SEB höjer rörliga boräntan

Ekonomi • Publicerad 5 maj 2023
SEB höjer räntan på rörliga bolån. Arkivbild
SEB höjer räntan på rörliga bolån. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Wallenbergsfärens storbank SEB höjer sin listränta på bolån med tre månaders bindningstid med 50 punkter (0,50 procentenheter) till 5,49 procent. Samtidigt sänks listräntan för ett ettårigt bolån med 45 punkter till 4,54 procent.

Listräntan är bankens utgångsbud inför en förhandling om räntan och ligger normalt väsentligt högre än den ränta som de flesta faktiskt betalar för sina bolån, den så kallade genomsnitträntan.

Annons

En höjning av boräntan med 50 punkter innebär en ökad kostnad för bolånetagaren med 15 000 kronor per år före ränteavdrag för ett lån på tre miljoner kronor..

De två största bolånebankerna i Sverige – Handelsbanken och Swedbank – utgår för närvarande från en listränta på bolån med tre månaders löptid på 5,14 procent och en ettårsränta på 4,94 procent inför sina ränteförhandlingar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons