Annons

Sef-chefen: Vi manar till försiktighet

De kommande matcherna i Danmarks två högsta ligor spelas utan publik.
I Sverige däremot finns det inga planer på att begränsa åskådarantalet.
Fotboll • Publicerad 6 mars 2020
Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll. Arkivbild.
Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Coronavirusets utbredning världen över har satt stopp för en mängd idrottsevenemang.

Nu står det klart att smittan även har fått konsekvenser i Danmark där Divisionsforeningen, motsvarigheten till intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), har beslutat att åtminstone månaden ut genomföra sina ligamatcher utan publik i de två högsta divisionerna.

Annons

Beslutet togs efter att den danska regeringen uppmanat till att ställa in, alternativt skjuta upp, evenemang med fler än 1 000 besökare.

I Sverige finns ingen sådan rekommendation, och därför finns det inga planer på att spela inför tomma läktare.

– De har ju ett bakomliggande myndighetsbeslut i Danmark. Vi är varken experter på virus eller folkhälsa, så vad vi har gjort är att gå ut med rekommendationer tillsammans med klubbarna, säger Sefs generalsekreterare Mats Enquist.

"Står kvar"

Inför helgens avslutande gruppspelsomgång i Svenska cupen har bland annat Djurgården och Hammarby rekommenderat personer som nyligen besökt coronavirusets riskområden att avstå från att se lagens matcher på plats.

– Jag tycker att Djurgårdens kommunikation kring sina matcher är ett bra exempel på var vi befinner oss nu i dag, säger Enquist och fortsätter:

– I övrigt hänvisar vi till vad myndigheterna säger. Den här typen av rekommendationer (som i Danmark) har inte gått ut i Sverige och därför står vi kvar där vi gjorde förut. Vi manar till försiktighet men för tillfället planerar vi att spela våra matcher.

Vill inte spekulera

De 32 medlemsklubbarna i Sef sammanträdde senast i onsdags och enligt Mats Enquist är alla eniga om att det bästa är att luta sig mot ansvariga myndigheters rekommendationer.

TT: Om det skulle komma samma anmodan från den svenska regeringen som i Danmark, kan vi då vänta oss matcher utan publik här också?

– Vi spekulerar inte vart vi tar vägen utan konstaterar bara att i dag har vi inte den typen av rekommendationer, och då är vår bild att vi manar, exempelvis som Djurgården gör på sin hemsida, tillförsiktighet. Det blir bara fel att bidra till spekulationer just nu, det är tillräckligt förvirrat som det är, säger Mats Enquist.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons