Annons

Seger: Folks säkerhet viktigare än fotbollen

Oron för coronaviruset gjorde att Sverige fick avsluta Algarve Cup utan publik.
Lagkaptenen Caroline Seger tycker att det är helt rätt att säkerhet går före fotboll, även om det skulle innebära ett inställt OS.
Fotboll • Publicerad 11 mars 2020
Sveriges fotbollsdamer framför de tomma läktarna på Estádio Algarve i Faro i samband med tisdagens match mot Portugal i Algarve Cup.
Sveriges fotbollsdamer framför de tomma läktarna på Estádio Algarve i Faro i samband med tisdagens match mot Portugal i Algarve Cup.Foto: Janerik Henriksson/TT

Portugal har beslutat att alla veckans matcher på proffsnivå ska spelas bakom stängda dörrar. Under tisdagseftermiddagen meddelade man därför att Algarve Cups återstående matcher, bland annat Sverige–Portugal, måste spelas utan publik.

Senare på kvällen kom också beskedet att onsdagens final mellan Tyskland och Italien helt ställs in, indirekt på grund av coronaviruset; Italien är det värst drabbade landet i Europa, hela nationen är satt i karantän och det italienska landslaget behöver återvända så fort som möjligt varför finalen utgår.

Märklig inramning

Annons

För Sverige blev det en märklig inramning när man avslutade turneringen med en 2–0-seger mot Portugal.

– Vi har inte så mycket folk annars heller, höll jag på att säga. Det är klart att det är trist, men man har spelat för tomma läktare förr. Det är mycket som händer med allt som sker i världen. Men det är bra att de försöker stoppa att det sprids, säger Rosengårdsspelaren Nathalie Björn.

Att allt fler idrottsevenemang ställs in eller avgörs utan publik har naturligtvis inte undgått de svenska spelarna. OS i Tokyo är årets stora mål för fotbollslandslaget men trots att OS-ministern Seiko Hashimoto nyligen höll fast vid att spelen kommer att genomföras, är det inte utan att svenskorna funderar både på det och på stundande EM-kvalmatcher.

– Man vill få stopp på det. Och om det bästa sättet är att få bort folkmassor och folksamlingar, och att inte spela fotboll, då känns det ganska icke-relevant att utsätta sig för de lägena, säger Caroline Seger.

"För vår säkerhet"

Ett OS är visserligen en höjdpunkt i en fotbollskarriär. Men det finns viktigare saker, säger landslagskaptenen.

– Man hoppas att folk som har koll på det här gör det bästa och inte bara tänker på att det ska spelas för att det ska spelas. Det är ändå liv det handlar om, och det måste vara viktigare än mästerskap och kvalmatcher. Vi får hoppas att det inte blir så (att mästerskap ställs in) men om det blir så, så är det för vår säkerhets skull, säger Seger.

Wolfsburgsanfallaren Fridolina Rolfö håller med sin landslagskollega. I Tyskland har man hittills drygt 1 200 bekräftade coronafall och landets hälsominister har begärt att alla evenemang med över 1 000 åskådare ska ställas in tills vidare.

– Det är tråkigt när matcher ställs in och att publik inte kan se matcher. Men någonstans är ändå hälsan det viktigaste, och om det är det som krävs är det så man ska göra det, säger Rolfö.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons