Annons

Seger om OS: "Drömmen finns där"

Det kan vara kapten Segers sista landslagshöst som börjar nu.
Men det är det nog inte.
Fotboll • Publicerad 2 september 2019
Sveriges lagkapten Caroline Seger under måndagens träning på Daugavas Stadion i Liepaja, inför tisdagens EM-kvalmatch mot Lettland.
Sveriges lagkapten Caroline Seger under måndagens träning på Daugavas Stadion i Liepaja, inför tisdagens EM-kvalmatch mot Lettland.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Om det finns ett samband mellan ökad ålder och dalande motivation är det ingenting som verkar röra Caroline Seger.

34-åringen sade efter sommarens VM-brons att hon fortsätter i landslaget åtminstone året ut, men sett till den senaste veckans träningar är det svårt att se henne sluta.

Annons

Inför tisdagens EM-kvalpremiär mot Lettland är det inget snack om vem som hörs mest, vem som är mest engagerad, vem som är lagkapten. Det noterade förbundskaptenen Peter Gerhardsson redan under lagets första träningspass förra måndagen.

"Ser ut som 20"

– Jag hade en bild som var fantastisk: Seger hade spelat 90 minuter uppe i Piteå dagen före och sedan genomförde hon ändå hela träningen. Och inte bara det utan hela hennes engagemang, hur hon manar på, säger Peter Gerhardsson.

– Det hade varit lätt för mig att ha förståelse om man kommer dit dagen efter en match mot Piteå och bara står vid sidan av. Men hon är inte sådan. Och med sådana ledare i gruppen blir det som förbundskapten ganska enkelt när man pratar om motivation. Hon ser mer ut som 20 än hur gammal hon nu är.

Chelseabacken Magdalena Eriksson imponeras av Segers förmåga att gjuta energi i laget, träning efter träning.

– Hon är den som hörs mest. Hon manar på alla och ställer väldigt höga krav i varje passning vi slår till varandra. Det är sådant som jag älskar att få höra, sådant som driver våra träningar framåt. Och det är sådana detaljer som gör att vi utvecklas och inte slår oss till ro, säger Magdalena Eriksson.

Utgående kontrakt

Hon ser gärna att Seger fortsätter länge, men säger samtidigt att det är upp till lagkaptenen själv att avgöra. Själv vill Caroline Seger inte lova något. Men det är klart, säger hon: OS nästa år är en lockande tanke.

– Önskan och drömmen finns ju där, säger Caroline Seger.

– Det här är det bästa jag vet. Så länge jag har motivationen så känner jag att allting annat löser sig av sig självt.

Det som hindrar henne att säga något säkert är situationen i klubblaget Rosengård. Seger sitter på ett utgående kontrakt som både hon och sportchefen Therese Sjögran vill förlänga. När den biten löser sig – "båda sidor vill att det ska lösas ganska snabbt" – kommer hon också att kunna ta ett tydligare beslut om landslaget.

– Min dröm är att göra klart det här med Rosengård så fort som möjligt, för att sedan få lite lugn och bara fundera. För jag vill kunna ge allting i landslaget, jag vill inte vara en spelare som går på halvfart eller är med på gamla meriter. Jag vill att det ska synas att jag fortfarande är en bra fotbollsspelare.

Damlag i HIF

Annons

Samtidigt finns det andra intressenter. Helsingborgs IF kommer nästa år att starta en flickverksamhet i klubben och på sikt är planen att ha ett damlag. Där är Caroline Seger, född i Gantofta i Helsingborg, ett namn som lockar.

– Vill Caroline vara en del i det här vill vi kunna använda henne som ambassadör, ha henne i organisationen. Men än så länge är det oerhört löst diskuterat, säger HIF:s klubbdirektör Joel Sandborg till .

Seger är inte ointresserad, men tror ändå att det är ett alternativ som ligger längre fram i tiden.

– Jag är alltid öppen för att diskutera med folk som har bra idéer, men då måste det vara en bra idé och en plan som man kan fullfölja. Om jag hade fått välja hade jag skapat ett flicklag där från första början naturligtvis. Men jag välkomnar definitivt en förändring och att man börjar titta åt det hållet, säger Seger.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons