Annons

Sex män åtalas för bilbränder

Den 13 augusti förra året sattes ett 70-tal bilar i brand i Västra Frölunda i Göteborg. Nu åtalas sex män för bränderna, misstänkta bland annat för våldsamt upplopp.
Brott • Publicerad 2 september 2019
Utbrunna bilar på en parkering vid Frölunda torg, dagen efter de omfattande bränderna i augusti i fjol.
Utbrunna bilar på en parkering vid Frölunda torg, dagen efter de omfattande bränderna i augusti i fjol.Foto: Adam Ihse/TT

Bilbränderna, som inträffade med en knapp månad kvar till valet, fick stor uppmärksamhet förra hösten. Bland annat besökte statsminister Stefan Löfven Västra Frölunda dagen efter bränderna.

Den långa utredningen har nu resulterat i att sex män åtalas, rapporterar . Tre av männen åtalas för grov skadegörelse och våldsamt upplopp, medan resterande tre är misstänkta för medhjälp till grov skadegörelse.

Annons

– Jag kommer att försöka föra i bevisning att det här faller in under våldsamt upplopp, säger Mats Ihlbom till TT.

– Bland annat har man satt upp små lätta vägspärrar, i form av bildäck här och där, som jag påstår gjordes för att hindra räddningstjänsten från att komma fram.

Flera bränder

Bilbränderna runt Frölunda torg i augusti i fjol var inte de enda på kvällen den 13 augusti. Även i bland annat Gårdsten och i Trollhättan sattes bilar i brand. Åtalet som Mats Ihlbom nu skickat in till Göteborgs tingsrätt rör dock enbart brandhärdarna i västra Göteborg.

– Åtalet gäller bränderna i Västra Frölunda, på tre platser runt Frölunda torg. Det handlar väl om ett 70-tal bilar totalt, säger han.

I bevisningen finns bland annat dna-spår från en av de misstänkta. Film- och bildmaterialet som fick stor uppmärksamhet efter bränderna har enligt Mats Ihlbom dock inte varit till någon större hjälp, eftersom personerna som syns på bilderna var maskerade.

Oklart motiv

Ett filmklipp som skickades till Expressen efter bränderna är dock ett bevis för att det handlar om ett planerat dåd, anser åklagaren. Men det exakta motivet eller eventuell koppling till de andra bilbränderna samma kväll har varit svårt att fastställa.

– Vi kan inte föra något i bevisning om motivet, inget som vi kan belägga fullständigt, säger Ihlbom.

– Vi har inte heller hittat några kopplingar som vi kan föra i bevisning. Polisen och vi har vår bild klar för oss, men vi kan inte föra det i bevisning mer än att det handlar om samma tidpunkter.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons