Annons
Nyheter

Sex år och stort skadestånd för sexbrott

En man döms till sex och ett halvt års fängelse för en rad sexbrott, främst mot flickor via Snapchat. Han ska också betala mer än 850 000 kronor i skadestånd.
Brott • Publicerad 10 december 2020
En man i Västergötland döms till sex och ett halvt års fängelse för en lång rad sexbrott mot unga personer som han kontaktat via nätet. Mannen ska också betala mer än 850| 000 kronor i skadestånd. Arkivbild.
En man i Västergötland döms till sex och ett halvt års fängelse för en lång rad sexbrott mot unga personer som han kontaktat via nätet. Mannen ska också betala mer än 850| 000 kronor i skadestånd. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

De flesta av offren är flickor som var mellan 10 och 17 år när de utsattes. Enligt åklagaren har många mått mycket dåligt efteråt.

Den 30-årige mannen döms av Skaraborgs tingsrätt för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, försök till olaga tvång, sexuellt ofredande, kränkande fotografering och barnpornografibrott.

Annons

Skadeståndet, sammanlagt mer än 850 000 kronor plus ränta, fördelas till 68 brottsoffer runt om i landet.

Utstuderat

Beloppen som varje person tilldöms varierar från 5 000 till 115 000 kronor. En 13-årig flicka får det högsta skadeståndet.

Tingsrätten anser att 30-åringen på ett utstuderat sätt utnyttjat att barnen velat komma åt pengar, eller annat såsom droger, cigarretter och alkohol.

Enligt åklagaren lockades flickorna först att skicka enstaka nakenbilder på sig själva. Mannen var noga med att ansiktet skulle synas, och sparade bildmaterialet i smyg.

Sedan blev flickorna pressade och hotade för att mannen vill få fler bilder och filmer. Om inte, skulle han sprida de bilder han fått till flickans klasskamrater, vänner eller familj.

Bad om förlåtelse

På en annan åtalspunkt döms mannen för att han filmat två vuxna kvinnor i ett omklädningsrum, där han placerat en kamera med rörelsesensor.

30-åringen har erkänt de flesta av brotten. Under rättegången sista dag, i november, bad han de drabbade barnen om förlåtelse.

– Jag förstår att det satt djupa spår och för det ber jag om ursäkt, sade mannen enligt P4 Skaraborg.

Mannen frias från brott på ett fåtal åtalspunkter.

Inte våldtäkt

Han döms inte heller, som åklagaren ville, för våldtäkt mot barn i några fall. Tingsrätten bedömer istället dessa händelser som grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Annons

Åklagaren hade yrkat att mannen skulle dömas till åtta års fängelse, men har inte bestämt om hon kommer att överklaga.

– Det är för tidigt att säga. Jag måste läsa och analysera, säger kammaråklagare Ylva Lundgren.

30-åringen dömdes för flera år sedan för tre fall av våldtäkt mot barn. Den gången blev straffet skyddstillsyn.

Fakta: Snapchat

En app där användare kan dela med sig av bland annat korta meddelanden, bilder och filmklipp.

Vanligtvis försvinner materialet som delas inom en kort stund.

Men det går att installera ett program som sparar bilder och filmer man tagit emot, utan att avsändaren märker det.

Lanserades 2011.

Företaget bakom appen heter Snap Inc. Det tjänar pengar främst genom annonsförsäljning, och noterades på börsen i New York 2017.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons