Annons
Nyheter

Sida ger 430 miljoner till WHO

Biståndsmyndigheten Sida ökar stödet till Världshälsoorganisationen WHO till sammanlagt 430 miljoner kronor.
Coronaviruset • Publicerad 7 juli 2020
Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Arkivbild.
Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

"Under våren 2020 när covid-19 slagit mot hela världen står det klart att en global pandemi behöver ett globalt svar. I det svaret är WHO:s roll är helt avgörande för att begränsa viruset och dess konsekvenser. Sverige och svenskt bistånd stöttar WHO i detta arbete, och därför väljer vi nu att gå in med ett ökat stöd", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

Osäkra förlossningar

320 miljoner kronor av stödet är planerat att ges som obundet bidrag för åren 2020 och 2021. Sida skriver att man väljer att göra på det sättet för att WHO ska kunna använda medlen där de gör som mest nytta.

Annons

Viktiga hälsofrågor riskerar att trängas undan när världens fokus ligger på att bekämpa covid-19, menar Sida. Andelen säkra förlossningar har enligt WHO:s Afrikakontor gått ner med 21 procent i Zimbabwe och antalet förlossningar där kvinnor fick hjälp av utbildad sjukvårdspersonal i Burundi var färre än 5 000 i april i år jämfört med över 30 000 i april 2019.

Ekonomiska konsekvenser

"Människor som lever i fattigdom drabbas värst av pandemin, också i form av ekonomiska konsekvenser som slår mot hälsosystemen. Därför är det viktigare än någonsin att stötta byggandet av robusta hälsosystem, som kan säkerställa rätten till hälsa, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa för alla med fokus på de mest utsatta", säger Carin Jämtin enligt pressmeddelandet.

WHO:s största finansiär USA kapade under våren banden med organisationen. President Donald Trump uppgav att anledningen var att Världshälsoorganisationen inte genomfört de reformer som USA krävt och att Kina kontrollerar organisationen.

Fakta: 430 miljoner kronor till WHO

Sida ger 320 miljoner i obundet bidrag till WHO för åren 2020 och 2021.

30 miljoner kronor ges som extra stöd till WHO globalt för WHO:s arbete mot covid-19 under 2020.

30 miljoner kronor ges i särskilt stöd till WHO:s Afrika-kontor för att säkerställa sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter under covid-19.

50 miljoner kronor i extra stöd till WHO globalt för att arbeta med folkhälsa och kopplingarna mellan hälsa och klimat.

Källa: Sida

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons