Annons
Nyheter

Silver från 1300-talet stulet från kyrka

Brott • Publicerad 15 december 2022
Silver från 1300-talet har försvunnit från en kyrka. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett nattvardskärl och ett fat i silver misstänks ha stulits från Fellingsbro kyrka i Lindesbergs kommun, rapporterar Nerikes Allehanda.

– Det rör sig om väldigt gamla föremål, från 1300-talet. Det är inte vilket kyrksilver som helst och för oss som församling är de förstås ovärderliga, säger kyrkoherde Per Kallin Pålsson till TT.

Annons

Det var i början av december som personal upptäckte att silverföremålen fattades i det värdeskåp de normalt förvaras i. Föremålen har stort emotionellt värde i församlingen och en polisanmälan har upprättats.

– Självklart hoppas vi att de ska komma tillbaka. Det är otroligt tråkigt för församlingen, vi är så ledsna över att sådant här kan hända. Det är helt oersättliga föremål som funnits i kyrkan i generationer, säger Per Kallin Pålsson.

Fatet och kärlet är nu internationellt efterlysta. Vad föremålen är värda i pengar är enligt församlingen okänt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons