Annons
Nyheter

Sista Boeing 747 rullar ut från fabriken

Den sista Boeing 747 har rullat ut från fabriken i den amerikanska delstaten Washington.
Ekonomi • Publicerad 8 december 2022
Den sista 747 som kommer att tillverkas. Pressbild från Boeing.Foto: Paul Weatherman/Boeing

"Under mer än ett halvt århundrade har tiotusentals hängivna Boeinganställda designat och byggt det här magnifika flygplanet som verkligen förändrat världen", säger Kim Smith, vice ordförande och chef för 747- och 767-programmen på Boeing i ett pressmeddelande.

Modellen kan transportera närmare 500 passagerare och används som fraktflygplan och även som presidenttransportmedel med anropssignalen Air Force One. Boeing 747 var det största trafikflygplanet och det första med två passagerargångar när det debuterade 1969.

Annons

Enligt Boeing är 747-8 fortfarande det längsta kommersiella flygplanet i bruk i världen.

Att flygplanet har en andra våning, som en slags knöl från cockpit och över den första tredjedelen av flygplanskroppen, gör 747 lätt att känna igen och har gett den smeknamnet "valen".

Det aktuella flygplanet, Boeings 1 574:e, har beställts av Atlas Air och ska användas för frakt. I dag har både Boeing själva och Airbus släppt liknande trafikflygplan som 747 med två motorer i stället för fyra, som gör dem mer bränsleeffektiva.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons