Annons

Sista segern för Propulsion?

För andra året i rad vann Propulsion finalen i European Trotting Masters.
Men det var efter en hel del tur då hemmafavoriten Cleangame galopperade kort före mål i klar ledning.
Nu är säsongen över för den svenska världsstjärnan – det kan också ha varit sista starten i karriären.
Trav • Publicerad 7 september 2019
Tog Propulsion sin sista seger i karriären i Frankrike? Arkivbild.
Tog Propulsion sin sista seger i karriären i Frankrike? Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

– Vi får se hur det blir nästa år. Jag vill gärna tävla vidare men det kan också bli avel för honom, sade tränaren Daniel Redén.

Propulsion gjorde tionde starten på Vincennes-banan och tog nu blott sin andra seger i Paris. Ett något klent facit för en sådan världsstjärna.

Annons

Med 100 meter kvar av loppet hade kusken Örjan Kihlström och Daniel Redén gett upp hoppet om seger. Då hade Cleangame, körd av Jean-Michel Bazire, kopplat ett klart grepp och var på väg mot förstapriset på nästan två miljoner kronor. Men kort före mål blev det galopp och hästen diskades.

"Otroligt skönt"

Därmed gick segern till Propulsion, som jagade Cleangame de sista 700 meterna.

– Jag hade ställt in mig på andrapriset. När Bazires häst galopperade hann jag inte ställa in hjärnan på att vi skulle vinna förrän en bit efter mål. Men otroligt skönt med en seger – och det kan ha varit sista starten. Vi får fundera på saken och ta ett beslut senare. Han har varit fantastisk hela sommaren men det är många uppfödare som ligger på och vill ha honom som avelshingst, sade Redén.

TT: Hur vill du betygsätta lördagens prestation?

– Med tanke på hur han har uppfört sig sedan han kom ner i onsdags är jag väldigt nöjd. Han har levt rövare, Ellinor (Wennebring, hästens skötare) har knappt kunnat hantera honom. Hon kunde inte lägga på selen i torsdags när han skulle gå ett träningsjobb här nere, han har bråkat något otroligt. Men det vände när vi kom tidigt in till Vincennes, då lugnade han ner sig och vi började få upp hoppet igen.

"Får se hur det blir"

Örjan Kihlström fick ett fick fint lopp som trea i andraspår. Han attackerade i tredjespår runt hela sista kurvan men Cleangame som låg utvändigt ledaren svarade utan problem.

– Det blev inget tempo när Cleangame kom fram utvändigt ledaren i nedförsbacken (efter 900 meter). Propulsion var slagen på upploppet men så galopperade Cleangame och han fick vinna igen. Han gör mig aldrig besviken och vi får se hur framtiden blir, sade Kihlström.

Bahia Quesnot, som tävlat i Sverige i sommar, avslutade starkt till andraplatsen. Stoet fick samma tid som Propulsion – 1.11,9 över 2 700 meter.

Mindyourvalue WF, körd av Robert Bergh, pressade sig till spets efter första kurvan och fullföljde fint som fyra på 1.12,0.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons