Annons
Nyheter

Sju av tio insjuknade i Kina friska

WHO varnar för att covid-19 kan bli en pandemi, det vill säga en ny sjukdom med världsomfattande spridning.
Coronavirus (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 10 mars 2020
Tomma patientsängar i ett av Wuhans tillfälliga coronasjukhus. Arkivbild.
Tomma patientsängar i ett av Wuhans tillfälliga coronasjukhus. Arkivbild.Foto: Xiao Yijiu/Nya Kina/AP/TT

– Men även om vi kallar den en pandemi så kan vi fortfarande begränsa den och kontrollera den. Det skulle vara den första pandemin i historien som kan kontrolleras, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Enligt honom håller Kina på att få epidemin under kontroll. Fler än 70 procent av de 80 000 som insjuknat där är nu friska och i Wuhan, där utbrottet tros ha börjat, har de flesta tillfälliga sjukhus kunnat stänga.

Annons

I Sydkorea, ett av de värst drabbade länderna utanför Kina, har färre en 150 nya fall upptäckts för första gången på två veckor. 7 500 fall har registrerats i landet och 54 personer har avlidit.

I Mongoliet sätts landets städer i karantän och inga människor tillåts resa in eller ut från dem, sedan landet upptäckt ett första fall. Det rör sig om en fransman som jobbar för ett energiföretag och som flög in från Moskva.

– Huvudstaden Ulaanbaatar och alla provinscentrum är under karantän till 16 mars för att tygla utbrottet, säger vice premiärminister Enkhtuvshin Ulziisaikhan.

Sedan coronaviruset upptäcktes i Kina i slutet av förra året har fler än 110 000 sjukdomsfall registrerats i fler än 100 länder, enligt AFP:s sammanställning. Av dem har över 4 000 avlidit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons