Annons
Nyheter

Sjuk rökare får inte hjälp med ciggen

Vård • Publicerad 5 september 2021
En äldre och sjuk man ville ha hjälp att tända och röka cigaretter, men det anses han inte ha rätt till. Arkivbild.
En äldre och sjuk man ville ha hjälp att tända och röka cigaretter, men det anses han inte ha rätt till. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En äldre och sjuk man i Alvesta som inte längre kan röka cigaretter själv får ingen hjälp med det. Kommunen – och nu också förvaltningsrätten – tycker inte att det är ett rimligt krav, rapporterar Smålandsposten.

Mannen, som är i 75-årsåldern och har hemtjänst, har rökt länge men kan inte längre tända en cigarett eller föra den till sin egen mun. När han ansökte om hjälp med detta hos Alvestas omsorgsnämnd och fick nej tog han saken till domstol.

Annons

Hemtjänsten behöver enligt socialtjänstlagen se till att mannen har en "skälig levnadsnivå". I rätten förde han fram att rökningen är "det sista han har kvar av självständigt liv och välbefinnande" och att det således ryms inom det begreppet.

Förvaltningsrätten i Växjö säger nej. Den hänvisar till ett tidigare beslut i Högsta förvaltningsdomstolen där det slogs fast att hjälp med rökning inte är nödvändig för en skälig levnadsnivå.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons