Annons

Sjuka äldre män de främsta coronaoffren

I Italien är en övervägande majoritet av dem som avlidit till följd av covid-19 över 70 år. De flesta var män som hade andra, allvarliga, sjukdomar.
Coronaviruset • Publicerad 10 mars 2020
Italien är svårt drabbat av coronaviruset där fler än 460 människor hittills har dött på grund av smittspridningen.
Italien är svårt drabbat av coronaviruset där fler än 460 människor hittills har dött på grund av smittspridningen.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Italien är ett av de länder som drabbats värst av coronaviruset sars-cov-2. Fler än 460 människor nu har dött till följd av covid-19, som sjukdomen kallas.

En studie av 105 av dem som avlidit på grund av viruset i regionerna Lombardiet, Veneto, Emilia Romagna och Marche, och som Sveriges Television rapporterar om, ger en bild av vilka det är som riskerar att drabbas värst.

Annons

– Det är främst äldre som riskerar att dö. Många är mycket gamla och en majoritet av dem har andra allvarliga sjukdomar, säger virologen Massimo Galli på Sacco-sjukhuset i Milano, till italienska medier, enligt SVT.

De flesta gamla

I den aktuella genomgången var medelåldern bland de avlidna 81 år, och 73 procent var män. Två tredjedelar av de som dog hade dessutom flera olika allvarliga underliggande sjukdomar.

Den största gruppen avlidna, 42 procent, var i åldersgruppen 80–89 år. Näst störst, 34 procent, var mellan 70 och 79 år, medan 14 procent var över 90 år.

I Italien har förhållandevis många dött av coronaviruset. En förklaring till detta är att smittan i Italien också tagit sig in i vården, där ofta äldre och redan sjuka vårdas.

WHO har tidigare uppgett en dödlighet på 3,4 procent, det vill säga en betydligt högre dödlighet än vid en vanlig säsongsinfluensa. Men de flesta bedömare anser att denna siffra egentligen är mycket lägre. Detta eftersom WHO endast utgått från antal konstaterade fall, var av många vårdats på sjukhus, och inte inkluderat alla dem med endast lindriga symtom.

Experter tror att den faktiska dödligheten ligger på cirka en procent, eller ännu lägre, men med stora variationer beroende på de drabbades ålder.

Mer forskning krävs

På måndagen publicerade tidskriften The Lancet en observationsstudie där 191 patienter med covid-19 på två olika sjukhus i Wuhan har studerats. Och även i denna studie var åldern en viktig faktor.

62 procent av de studerade var män. Bland de 54 patienter som dog var medelåldern 69 år, att jämföra med 52 år bland de som överlevde. Ålder, tecken på sepsis (blodförgiftning) samt koagulationssjukdomar var tydliga riskfaktorer. Forskarna påpekar dock att antalet studerade patienter är litet och att mer forskning behövs.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons