Annons

Sjuka valpar smugglades och såldes i Finland

Finland • Publicerad 10 maj 2019
Tre personer döms i Finland för att ha smugglat valpar från Baltikum utan giltiga papper och sålt dem till finska ägare. Arkivbild på hund i annat sammanhang.Foto: Jon Eeg/NTB Scanpix/TT

Hundratals illegalt insmugglade valpar såldes utan giltiga papper i Finland. En del av dem var så sjuka att de fick avlivas kort efter att de bytt ägare. Nu döms tre personer för att ha bedrivit valpförsäljningen, rapporterar finländska medier.

En av personerna skötte försäljningen, medan två personer smugglade de 490 hundarna, i huvudsak från Estland och Lettland. I Finland hölls djuren under dåliga villkor innan de såldes för tusentals kronor till ägare som vilseletts om deras ursprung och tillstånd.

Personen som sålt valparna döms vid Helsingfors tingsrätt till ett års fängelse, att lämna över intäkterna från verksamheten, samt till ett tioårigt djurhållningsförbud. De två smugglarna döms också att ge ifrån sig pengar de tjänat och till dagsböter. Den finländska staten konfiskerar också en hund som funnits i deras ägo.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons