Annons
Nyheter

Sjukhus prickas – risk för vårdskador

Vård • Publicerad 3 december 2022
Västmanlands sjukhus i Västerås får kritik av Ivo. Arkivbild.
Västmanlands sjukhus i Västerås får kritik av Ivo. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västmanlands sjukhus i Västerås har brist på vårdplatser – och det kan leda till allvarliga vårdskador. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att myndigheten genomfört en granskning av sjukhuset.

Kritiken kommer som en del av den nationella tillsyn som Ivo gjort vid sjukhus runt om i landet.

Annons

I fallet Västmanlands sjukhus i Västerås slår Ivo fast att antalet vårdplatser är för få utifrån det behov som finns och att bemanningen inte räcker till. Bland annat har patienter vårdats i utrymmen där det inte funnits lämplig utrustning eller på avdelningar där personalen inte har rätt specialistkompetens.

Vid tillfällen har patienter – som på grund av överbeläggningar placerats i korridorer – inte heller haft möjlighet att kalla på personalen på ett fungerande sätt.

Enligt Ivo beror problemen i huvudsak på brist på sjuksköterskor.

Sjukhuset får nu till slutet av januari på sig att redovisa hur situationen ska förbättras.

Fakta: Ivo-granskning

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inledde i januari i år en tillsyn av sjukhusvården i samtliga regioner, med ett särskilt fokus på bemanning och antalet vårdplatser.

En rad av de granskade sjukhusen har redan fått sina tillsynsbeslut och får hård kritik.

I tillsynsbesluten konstaterar Ivo att platsbristen på akutmottagningarna "medför risk för vårdskador och allvarliga vårdskador" och att flera sådana skador redan inträffat.

Sammantaget gör det att vårdgivarna, det vill säga regionerna, inte följer kraven på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen, anser Ivo.

Ivo kräver att vårdgivarna ska återkomma med ett svar på hur de ser på bristerna och vilka åtgärder som vidtagits eller planeras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons