Annons
Nyheter

Andersson: Det är för dumt – gör om gör rätt

Människor med stora villor, jacuzzi och eluppvärmt garage får ta del av regeringens elstöd fullt ut – men inte människor med socialbidrag.
Politik • Publicerad 1 december 2022
Foto: Pontus Lundahl / TT

Människor som har ekonomiskt bistånd kommer att få sitt socialbidrag – försörjningsstöd – minskat om de tar del av elstödet, enligt en promemoria från regeringen.

Där står att biståndet minskas i lika hög utsträckning som elstödet och att den ekonomiska situationen för personerna förblir oförändrad.

Annons

S-ledaren Magdalena Andersson rasar mot förslaget.

– De som har stora villor, jacuzzi eller eluppvärmt garage, de får tillbaka kanske hundratusentals kronor, medan de som har de allra minsta marginalerna – där det faktum att ett paket Bregott kostar 70 kronor verkligen gör skillnad i vardagen – de får inte ta del av det här. Det är för dumt, så det får de ju bara ordna.

"En säkerhetsfråga"

– Det kan inte vara så att de som har de minsta marginalerna inte ska kunna ta del av det här stödet. Här får regeringen helt enkelt göra om och göra rätt, säger Magdalena Andersson.

Hon är också kritisk till att Ebba Busch sagt att det ska vara "enkelt och smidigt" att ta del av elstödet när många i själva verket kan behöva hämta ut sina pengar i kontanter via en utbetalningsavi.

– Jag tänker på alla äldre, ska de behöva gå med tusentals kronor i kontanter på stan? Det är ju en säkerhetsfråga.

Busch: Litar på FK

Försäkringskassan ska sköta utbetalningen och pengarna kommer tidigast i februari. Ebba Busch litar på att Försäkringskassan hittar en rimlig modell för utbetalningarna.

– Jag uppfattar att de jobbar hårt med frågan och att det här är en del av deras uppdrag, att se hur man kan göra det här så smidigt som möjligt. Nu har de fått uppdraget från regeringen och jag förutsätter att de kommer att återkomma med mer samlat besked om hur utbetalningen kommer att kunna nå sluthushållen.

TT: På många ställen i Sverige finns det inga bankkontor i närheten?

– Alla sådana frågor behöver jag tyvärr hänvisa till Försäkringskassan. De får lov att redogöra för hur läget är nu, men framför allt hur de ämnar flytta läget framåt – givet att de precis har fått uppdraget, säger Ebba Busch.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons