Annons

Skador och nära ögat-incidenter med MR-kameror

Olyckor • Publicerad 5 mars 2020
Trots säkerhetsrutiner sker fler olyckor med MR-kameror än vad man trott. Arkivbild.
Trots säkerhetsrutiner sker fler olyckor med MR-kameror än vad man trott. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Saxar, rullstolar och sjukhussängar som dragits in, eller varit på väg in, i magnetfältet. Olyckor vid magnetkameraundersökningar är vanligare än vad som tidigare varit känt, rapporterar P4 Norrbotten.

En enkät som gjordes i samband med en doktorsavhandling våren 2019 visade att det under en tolvmånadersperiod skedde tre olyckor med personskador och 19 olyckor med materiella skador, när exempelvis knivar och saxar dragits in i magnetfältet.

Annons

Detta trots att det finns säkerhetsrutiner när en MR-undersökning görs för att inte metallföremål ska tas med in i rummet, eftersom de kan flyga in i magneten.

Dessutom skedde 57 så kallade nära ögat-incidenter, när exempelvis rullstolar, sjukhussängar eller syrgastuber varit på väg in i rummet men stoppats i sista sekund.

– Hade det varit en patient inne i kameran och en syrgastub hade åkt in så kan det till och med få dödlig utgång, säger Boel Hansson, som har skrivit doktorsavhandlingen, till P4 Norrbotten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons