Annons
Nyheter

Misstanke om tvångsarbetade pojkar på hästgård

När polis och Arbetsmiljöverket slog till på hästgården hittade de tre tonårspojkar som saknade arbetstillstånd och arbetade under svåra förhållanden.
Polisen misstänker att pojkarna ska ha hållits där mot sin vilja – nu anmäls hästgården för människoexploatering, rapporterar Ystads Allehanda.
Arbetsmiljö • Publicerad 28 februari 2023
Tre pojkar utan arbetstillstånd arbetade under sådana förhållanden att en hästgård anmälts för brottet människoexploatering. Arkivbild.
Tre pojkar utan arbetstillstånd arbetade under sådana förhållanden att en hästgård anmälts för brottet människoexploatering. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

– Det här ärendet sticker ut. Jag har aldrig varit med om att vi hittar barn i ärenden med så här allvarliga brottsmisstankar, säger Calle Persson, polisens regionala presstjänst till tidningen.

Enligt polisen vill de tre pojkarna, som är mellan 15 och 18 år och kommer från ett östafrikanskt land, åka tillbaka till sitt hemland.

Annons

Brottet människoexploatering är relativt nytt och handlar om att en arbetsgivare exempelvis utnyttjar en person i tvångsarbete eller tvingar någon att arbeta under orimliga villkor eller tiggeri.

Straffet för brottet är fängelse i högst fyra år.

Det var i förra veckan som polis och Arbetsmiljöverket avslöjade missförhållandena vid en inspektion på gården, som ligger i sydöstra Skåne. Polisen uppger för tidningen att de tre pojkarna ska ha saknat arbetstillstånd.

Arbetsgivaren har därför även anmälts för brott mot utlänningslagen.

Polisen uppmanar personer som vet mer om pojkarnas situation på gården att höra av sig. Pojkarna har nu placerats på ett boende i samarbete med socialtjänsten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons