Annons
Nyheter

Skånska spermier tog slut

Pandemin gjorde att de donerade spermierna i Region Skåne tog slut förra året, rapporterar .
Vård • Publicerad 2 augusti 2022
Förra året tog de donerade spermierna till region Skåne slut och ofrivilligt barnlösa kunde inte få hjälp. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Bristen ledde till att reproduktionsmottagningen på Skånes universitetssjukhus (Sus) inte kunde behandla alla ofrivilligt barnlösa som sökt hjälp.

När restriktionerna sedan släppte kunde donatorerna återigen komma till sjukhuset för att donera spermier, men då hade 70 procent av personalen på reproduktionsmedicinskt centrum omplacerats till andra avdelningar för att ta hand om covidsjuka.

Kön till Region Skånes avdelning är därför nu "orimligt lång" enligt ansvariga chefen, Margareta Kitlinski, men hon säger samtidigt till P4 Malmöhus att man "håller på att se över kön" eftersom flera av de ofrivilligt barnlösa i kön har sökt hjälp på annat håll och kön därför inte är helt aktuell.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons