Annons
Nyheter

Skenande smitta – lättar på covidregler

Det är inte bara i Europa och USA som spridningen av covid-19 ökar snabbt. Även i Australien, som går mot sommar, är antalet nya covidsmittade rekordhögt – samtidigt som restriktionerna lättas.
Australien • Publicerad 18 december 2021
Australien öppnar – samtidigt som smittotalen är rekordhöga. Här njuter solbadare av sommarsolen på Bondi Beach i Sydney.
Australien öppnar – samtidigt som smittotalen är rekordhöga. Här njuter solbadare av sommarsolen på Bondi Beach i Sydney.Foto: Bianca De Marchi/AP/TT

Australien har med hjälp av stängda gränser, restriktioner och en ambitiös smittspårning klarat sig undan omfattande spridning av coronaviruset likt den i Europa och USA. Men sedan deltavarianten – och nu omikronvarianten – gjort sina intåg har landet gett upp ambitionen om att kunna stänga viruset ute från kontinenten.

Det senaste dygnet har den folkrikaste delstaten New South Wales registrerat 2 482 nya fall av covid-19, vilket är den högsta dygnssiffran för någon av Australiens delstater sedan pandemin började, rapporterar ABC News. En majoritet av dessa tros vara smittade med omikronvarianten. För två veckor sedan var den dagliga siffran 325 i New South Wales.

Annons

Men premiärminister Scott Morrison viftar bort ökningen och säger att man inte ser samma tryck på sjukvården som under tidigare covidutbrott.

– Det som betyder något är sjukhusinläggningarna, antalet intensivvårdade, de svårt sjuka och hur många som ligger i respirator, säger han på en presskonferens.

– När vi nu lär oss leva med viruset har vi passerat det stadiet där antalet smittade har någon betydelse för de beslut vi fattar, slår han fast.

"Fler friheter"

I stället föra att göra som många andra länder och skärpa restriktionerna går Australien åt motsatt håll och fortsätter att lätta på sina covidregler, med hänvisning till den höga vaccinationsgraden. Över 90 procent av de över 16 år i Australien har fått minst två vaccindoser, enligt hälsomyndigheterna.

Precis som i New South Wales sprids smittan även i granndelstaten Victoria.

"Med över 92 procent av Victoriaborna över tolv år dubbelvaccinerade har Victoriaborna gett sig själva den största möjligheten att på ett tryggt sätt leva med coronaviruset och få njuta av fler friheter," säger den tillförordnade delstatsledaren James Merlino, rapporterar Sydney Morning Herald.

Gränserna börjar öppna

I onsdags öppnades landets gränser för vaccinerade internationella studenter och personer med särskilda arbetsvisum – en milstolpe eftersom gränserna varit igenbommade för utlänningar under hela pandemin.

I veckan försvann också de flesta kraven på munskydd och förbudet för ovaccinerade att gå på restaurang, barer och större evenemang togs bort.

Sedan pandemins början har strax över 2 100 dödsfall till följd av covid-19 registrerats i Australien, som har drygt 25 miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons