Annons

Skistar vinstvarnar – stänger ned i Norge

Skistar tvingas stänga sin skidanläggning i norska Hemsedal efter ett kommunalt beslut till följd av coronaviruset.
Beskedet blir ett hårt ekonomiskt slag för Skistar som befarar att bolaget även kommer att få stänga i Trysil.
Ekonomi • Publicerad 12 mars 2020
Skistar-flaggor i Sälen. Arkivbild.
Skistar-flaggor i Sälen. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Norska Hemsedal som är en populär vintersportort tar till drastiska åtgärder för att minska risken för spridning av coronaviruset. En av dem är att turistnäringen beordras stänga alla sina anläggningar, inklusive restauranger och hotell i två veckor från och med den 13 mars.

"Detta är inte ett enkelt beslut eftersom vi ser att detta kan få stora konsekvenser för industrin", skriver kommunen på sin hemsida.

"Stor förståelse"

Annons

Människor ombeds också att undvika att resa till sina fritidshus som finns i området.

– Beslutet är taget för att begränsa antalet människor som befinner sig i kommunen, vars sjukvårdsapparat för tillfället endast är dimensionerad för att hantera komplexa sjukvårdsfrågor för de fastboende, och det har vi stor förståelse för, säger Linda Morell, pr-chef på Skistar.

Aktien faller

Skistar räknar med att nedstängningen i Hemsedal får en negativ effekt på bolagets helårsresultat och aktien rasar drygt 15 procent på Stockholmsbörsen. Hur stor den negativa effekten blir har ännu inte analyserats.

"En viktig faktor att ta hänsyn till är att en stor del av vintersäsongen är passerad", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vi har precis fått det här beskedet. Nu prioriterar vi att informera gäster och medarbetare, säger Linda Morell.

Hemsedal skriver på sin hemsida att beslutet är taget i enlighet med nationella riktlinjer. När det gäller Trysil finns ännu inget beslut om att be turistnäringen stänga, men Skistar räknar med att det kan bli aktuellt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons