Annons
Nyheter

Släpade hund efter bil – får dagsböter

Brott • Publicerad 12 augusti 2022
Mannen hade inte för avsikt att skada hunden, slår hovrätten fast. Arkivbild.
Mannen hade inte för avsikt att skada hunden, slår hovrätten fast. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten ändrar straffet för en man som dömts till rättspsykiatrisk vård efter att ha släpat en hund efter en bil, rapporterar SVT Norrbotten.

Det var i februari som vittnen i Kiruna såg en bil köra med en hund fastbunden vid ena bakdörren.

Annons

Det fanns blodspår i snön och hunden fick avlivas för att den var så svårt skadad. Bland annat hyperventilerade den så att det inte gick att höra hjärtat, trampdynorna var lösa på alla tassar och klorna var borta.

De två män som satt i bilen nekade till brott och menade att det hela var en olyckshändelse. Den ena av dem fick en villkorlig dom, den andra dömdes till rättspsykiatrisk vård. Den senare överklagade och har nu fått sitt straff ändrat.

Hovrätten slår fast att han inte haft för avsikt att skada hunden utan att brottet begicks av grov oaktsamhet. I stället för rättspsykiatrisk vård döms mannen att betala dagsböter på sammanlagt 7 000 kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons