Annons
Nyheter

Slut på gratistester för Öresundspendlare

Under hela året har arbetspendlare till Danmark kunnat testa sig för covid-19 gratis. Nu meddelar Region Skåne ett abrupt slut på det.
Coronaviruset • Publicerad 1 september 2021
Region Skåne stoppar gratistester för arbetspendlare från 31 augusti. Arkivbild på Öresundsbron.
Region Skåne stoppar gratistester för arbetspendlare från 31 augusti. Arkivbild på Öresundsbron.Foto: Johan Nilsson/TT

De Öresundspendlare som inte vaccinerat sig, och i stället tagit gratis snabbtester för att kunna arbeta i Danmark, kommer inte få den möjligheten längre. Utan förvarning stoppade Region Skåne gratistestningen den 31 augusti, skriver Sydsvenskan.

– Vi behöver uppmuntra till en högre vaccinationsgrad. Den måste upp till 90–95 procent för att vi ska komma ur pandemin, nu verkar det ha fastnat runt 80, säger Region Skånes utvecklingsdirektör Ulrika Geeraedts till Sydsvenskan.

Annons

Erbjudandet om gratis testning för arbetspendlarna har kostat regionen drygt 100 miljoner kronor.

De som ännu inte har fått full effekt av andra dosen får välja mellan att bekosta snabbtest själva eller ta ett PCR-test före avresa som gäller i 72 timmar.

På danska sidan är det än så länge gratis med snabbtester.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons