Nyheter

Små och fula blåmusslor ska rädda beståndet

Natur • Publicerad 15 augusti 2022
Odlade blåmusslor som inte platsar på tallrikar ska nu placeras ut i havet i ett försök att reparera konsekvenserna av ett minskande bestånd. Arkivbild.
Odlade blåmusslor som inte platsar på tallrikar ska nu placeras ut i havet i ett försök att reparera konsekvenserna av ett minskande bestånd. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

För små och fula för att säljas – men potentiella hjältar i havet. För första gången genomförs nu försök med att placera ut odlade musslor som ratats av livsmedelsindustrin i havet, rapporterar Vetenskapsradion.

Antalet blåmusslor på Västkusten har minskat betydligt i grunda havsvikar. Varför vet man ännu inte, men en misstänkt orsak är klimatförändringarna.

Syftet med att nu placera ut odlade musslor är att försöka reparera ekosystemet. Blåmusslor hakar fast i stenar och varandra och bildar mattor på havsbottnen, vilket förhindrar att bottensedimenten virvlar runt så att tång och ålgräs kan växa.

Projektet genomförs av havsmiljöprojektet 8+fjordar som drivs av kommunerna Tjörn, Orust, Stenungsund, Uddevalla och Kungälv.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.