Annons
Nyheter

Små och fula blåmusslor ska rädda beståndet

Natur • Publicerad 15 augusti 2022
Odlade blåmusslor som inte platsar på tallrikar ska nu placeras ut i havet i ett försök att reparera konsekvenserna av ett minskande bestånd. Arkivbild.
Odlade blåmusslor som inte platsar på tallrikar ska nu placeras ut i havet i ett försök att reparera konsekvenserna av ett minskande bestånd. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

För små och fula för att säljas – men potentiella hjältar i havet. För första gången genomförs nu försök med att placera ut odlade musslor som ratats av livsmedelsindustrin i havet, rapporterar Vetenskapsradion.

Antalet blåmusslor på Västkusten har minskat betydligt i grunda havsvikar. Varför vet man ännu inte, men en misstänkt orsak är klimatförändringarna.

Annons

Syftet med att nu placera ut odlade musslor är att försöka reparera ekosystemet. Blåmusslor hakar fast i stenar och varandra och bildar mattor på havsbottnen, vilket förhindrar att bottensedimenten virvlar runt så att tång och ålgräs kan växa.

Projektet genomförs av havsmiljöprojektet 8+fjordar som drivs av kommunerna Tjörn, Orust, Stenungsund, Uddevalla och Kungälv.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons