Annons

Smarta tullkameror används inte

Hittills har tullen inte kunnat använda sig av möjligheten att låta kameror läsa av registreringsskyltar för att få en förvarning om att ett misstänkt fordon är på väg, trots att tekniken finns på plats.
Tullen • Publicerad 14 maj 2019
Tullverket är inte överens med Datainspektionen om hur de nya smarta kamerorna ska användas. Arkivbild.
Tullverket är inte överens med Datainspektionen om hur de nya smarta kamerorna ska användas. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Medan tullen ser den automatiska kontrollen av registreringsskyltar som en möjlighet att komma åt smuggling anser Datainspektionen att metoden ökar risken för kartläggning.

– Det är jättemånga människor som kommer att bli filmade. Då vill man använda sig av den teknik som är mest integritetsvänlig, säger Linda Olander, jurist på Datainspektionen, till .

Annons

Tullen vill att information från kamerorna ska analyseras i en central server och hoppas i framtiden även kunna få spara bilder. Men Datainspektionen vill att bildanalysen görs i varje enskild kamera i stället. Tullverket har överklagat Datainspektionens beslut till förvaltningsrätten.

Utan hjälp från smarta kameror måste tulltjänstemännen på egen hand spana efter misstänkta registreringsnummer och agera om ett fordon med en sådan skylt passerar.

– Där kan finnas underrättelseinformation på ett fordon som har åkt ut, som kanske är borta två–tre månader. Det är omöjligt för den enskilde tjänstemannan att komma ihåg alla de här registreringsnumren, säger Håkan Hansson vid Tullverkets region Syd till radion.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons