Annons
Nyheter

SMHI varnar för åskoväder ikväll

Mörka åskmoln rör sig in över den svenska västkusten under torsdagseftermiddagen. SMHI varnar för störningar i elförsörjningen och översvämningar i delar av landet.
Väder • Publicerad 4 augusti 2022
Under torsdagskvällen drar ett åskoväder in över delar av landet. Arkivbild.
Under torsdagskvällen drar ett åskoväder in över delar av landet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Från Göteborg i väst till Västerås i öst utfärdar SMHI en gul åskvarning under torsdagskvällen.

– Kraftiga regn- och åskskurar är på väg att dra in över västkusten, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Annons

Regnmängderna och förekomsten av åska kan dock variera då det rör sig om lokala fenomen. Det finns i nuläget ingen skyfallsvarning, men uppemot 20 millimeter regn kan lokalt falla på sex timmar.

Åska och kraftigt regn kan bland annat leda till översvämningar både på vägar och hemma i källaren. Det finns även risk för att bränder uppstår och att elförsörjning och tågtrafik påverkas.

– Var uppmärksamma på vädret. Om man ser att det åskar bör man undvika att vara på den högsta punkten på en plats. Om man inte måste vara ute och springa så rekommenderar jag att man går in och njuter av skådespelet i stället, säger Erik Höjgård-Olsen.

Det finns solchanser i resterande delar av landet trots att vädret är ostadigt. Även områden som inte omfattas av gula varningar kan drabbas av åskan. Ovädret kan ta en nordligare bana och även hamna på norra sidan av Vänern. I morgon förmiddag finns även risk för åska i Stockholms län, Sörmland och Uppland.

Fakta: Så skyddar du dig mot åska

1. Undvik att gå upp på berg och att vara nära eller i vattnet, då vattnet leder ström.

2. Undvik att stå under höga föremål som t.ex. träd.

3. Gå inomhus eller sätt dig i en bil.

4. Om du inte har åskskydd installerat så dra ur sladdar ur vägguttagen och allt som är installerat till telenätet.

5. Det är inte farligt att prata i mobiltelefonen om den inte är ikopplad i ett eluttag. Använd inte den fasta telefonen.

6. Använd inte datorer med strömsladden ikopplad.

Källa: Brandskyddsföreningen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons