SMHI varnar för mycket hård vind i Götaland

Ett kraftigt oväder väntas dra in över landet under natten mot måndagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Götaland.
Väder • Publicerad 13 oktober 2019
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i södra Sverige. Arkivbild.
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i södra Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi kan få vindar på 21–24 meter per sekund, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Lågtrycket drar in med kraftigt regn söderifrån redan under söndagskvällen. I takt med att skurarna rör sig norrut över Svealand väntas vindarna tillta i söder. Klass 1-varningen sträcker sig över Skåne, Blekinge, Halland, Småland och Öland från och med måndag morgon. Där kan de boende räkna med hårda eller mycket hårda västliga och sydvästliga byar.

– Kraftigast vindar kan vi vänta oss längs kusterna, säger Marcus Sjöstedt.

En klass 1-varning för kulingvindar är även utfärdad för farvattnen i Skagerrak, Kattegatt, Öresund samt Östersjön. Det innebär vindar på 14-17 meter per sekund.

– Lågtrycket kommer dra förbi snabbt och blåsten kulminerar under måndag förmiddag, säger Marcus Sjöstedt.

Regnet dröjer sig däremot kvar över östra Svealand fram till måndag eftermiddag.

SMHI utfärdar en klass 1-varning när det finns risk för vindbyar mellan 21–25 meter per sekund. Sådan stark blåst förväntas innebära vissa risker för allmänheten och störningar i en del samhällsfunktioner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.