Annons
Nyheter

SMHI varnar för snöfall – risk för halka

Skidturer i snötäckta landskap i norr. Promenader under en gråmulen himmel i söder.
Det varierande januarivädret fortsätter de närmaste dagarna med moln, blötsnö och regn.
Väder • Publicerad 6 januari 2021
Bilister i Småland får se upp för snöhalka under onsdagen. Arkivbild.
Bilister i Småland får se upp för snöhalka under onsdagen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den som längtar efter krispigt, soligt vinterväder i hela Sverige – samtidigt – får vänta och längta lite till.

Trettondagen bjuder på molnigt väder i stora delar av landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Kalmar län, förutom vid kusten samt på Öland. Bilister bör ta det försiktigt.

Annons

– Det kan lägga sig så pass mycket snö under en tidsperiod att det ger snöhalka, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Regn vid kusten

Ett nederbördsområde lägger sig över delar av södra Sverige under torsdag och fredag.

– Det blir delvis snöfall främst i södra delen av landet, men också en del regn och blötsnö då mildare luft kommer in här. Framför allt på det sydsvenska höglandet blir det övervägande snöfall, även i delar av östra Svealand kan det vara byar av snö och blötsnö, säger Sofia Söderberg och fortsätter:

– Men precis vid kusterna så är det mest regn under torsdagen.

I Norrland ser det ut att bli molnigt och mest uppehållsväder, lokalt en del snöfall och snöbyar. Nederbörden i söder minskar i omfattning under fredagen – men molnen ligger kvar.

– Det är inte jättemycket sol i söder, även om det kan bli någon liten lucka i molntäcket. Då är det främst i nordvästra Svealand, säger Sofia Söderberg.

Här kan solen skina

Bäst solchans väntas i delar av Norrland i på fredag.

– I norr kan det bli en del större klara områden med utrymme för lågt stående januarisol, säger Sofia Söderberg, men betonar att det inte går att ringa in exakt område utifrån prognosen.

Temperaturmässigt ser det ut att bli lite kallare i hela landet från torsdagen och framåt. I Götaland och östra Svealand väntas temperaturer runt nollan eller strax däröver vid kusten.

I både nordvästra Svealand och Norrland märks stora temperaturskillnader på minussidan.

– På en del håll blir det mellan tre och åtta minusgrader, och ner till 15–20 minusgrader på andra håll. Det behöver inte skilja så mycket i distans, säger Sofia Söderberg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons