Annons
Nyheter

Stora snömängder på ingång – idel minusgrader

Det snöar kraftigt i delar av Västerbottens och till helgen kan stora mängder snö falla lite var som helst.
Det kan ställa till det i trafiken, varnar SMHI.
Väder • Publicerad 8 december 2022
SMHI varnar för snöfall som kan ställa till problem i trafiken i dag. Arkivbild.Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Varning för snöfall kan bland annat leda till begränsad framkomlighet på vägar.Foto: Johan Hallnäs/TT

På torsdagen flyttade sig den meteorologiska vintern ytterligare några snäpp söderut. Meteorologisk vinter blir det efter fem dygn med en medeltemperatur under nollan, och så ser det ut att bli – i hela landet. Just nu är det nämligen idel minusgrader och den så kallade Grönlandsblockeringen verkar inte ge med sig.

SMHI har just nu två gula varningar för snö utfärdade.

Annons

Från torsdagskvällen och framåt väntar rejäla snömängder i stora delar av Västra Götalands län.

– Det ligger redan nu över norra Bohuslän och Dalsland och är på ingång längre söderut, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, vid 14-tiden.

Snöovädret väntas under natten mot fredagen dela upp sig i två delar, ett som täcker bland annat delar av Sjuhärad och Skaraborg och ett som kommer att hänga mer över Halland.

Nya varningar

Till helgen och framförallt i början av nästa vecka kan det snöa lite varstans, enligt Marie Staerk, meteorolog, då mycket små ändringar av vindriktningen kan göra att snön hamnar någon helt annanstans.

– Vi är i ett väldigt klurigt väderläge med många lågtrycksområden nu. Så det gäller att hålla sig uppdaterad om man ska ut på vägarna, det kan bli gula varningar på fler ställen redan till helgen, säger hon.

De östligare delarna av landet, upp förbi Gävle, ser ut att kunna få snökanoner till tisdagen.

Det kalla vädret ser ut att hålla i sig åtminstone in i nästa vecka. Efter det är det osäkert om den så kallade Grönlandsblockeringen kommer att tappa sitt grepp eller om det blir en vit jul över stora delar av landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons