Annons
Nyheter

Smittrisk får kommuner att dra in anhörigstöd

Vård • Publicerad 27 april 2020
Indragen möjlighet till avlastning drabbar äldre som vårdar sina anhöriga. Arkivbild.
Indragen möjlighet till avlastning drabbar äldre som vårdar sina anhöriga. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera kommuner i Sverige har stoppat avlastningsvården, det vill säga hjälp till personer som vårdar, eller vårdas av, sina anhöriga, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio. Det kan vara till exempel korttidsboende eller daglig verksamhet.

35 av de runt 100 kommuner som svarade på Kalibers enkät uppgav att de tillfälligt stoppat insatserna. Den främsta anledningen var att minska smittspridningen av coronaviruset.

Annons

20 av kommunerna erbjuder i stället hemtjänst som avlastning.

83-åriga Birgit Eriksson i Boxholm, som vårdar sin demenssjuke make, är en av dem som fått möjligheten till korttidsboende indragen. I stället får hon nu någon timme hemtjänst om dagen.

– Så nu har jag hand om honom 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Det är tungt för oss båda, för naturligtvis tjatar vi ut varann, säger hon till radion.

Enkäten gick ut till 128 kommuner i de sju regioner i Sverige som är värst drabbade av coronaviruset.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons